Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά μας, αν θέλουμε να αλλάξουμε τη σχέση μας με τα παιδιά μας, αλλά κυρίως αν θέλουμε να αλλάξουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, τότε οι λέξεις ζεστασιά, έπαινος, μοίρασμα, ενθάρρυνση χρειάζεται να γίνουν κομμάτι του εσωτερικού μας διαλόγου.
Η θετικότητα να γίνει καθημερινή πρακτική.
Οι θετικοί γονείς επικοινωνούν με ζεστασιά, ακόμα και χωρίς λόγια. Η ζεστασιά δεν είναι τα σωστά λόγια, αλλά το ζεστό συναίσθημα και η δυνατότητα μας να το φέρουμε μαζί μας. Ο ζεστός τόνος φωνής, η αγκαλιά!
Οι θετικοί γονείς αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους. Έχουν πάντα, έστω και λίγο χρόνο να δώσουν στα παιδιά τους κι είναι ανοιχτοί και διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή.
Απολαμβάνουν το χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους. Είναι διαφορετικό να δίνουμε χρόνο στα παιδιά μας για λόγους εξιλέωσης ή λόγω ενοχών και διαφορετικό να τους δίνουμε το χρόνο μας για να απολαύσουμε κι εμείς οι ίδιοι την παρέα των παιδιών μας!
Οι θετικοί γονείς χρησιμοποιούν θετική πειθαρχία, ή χρησιμοποιούν την πειθαρχία με θετικό τρόπο. Οι κανόνες της θετικής πειθαρχίας είναι:Α) Κανόνες κι όρια, αλλά με ελαστικότητα, Β) Ενθάρρυνση κι έπαινος, Γ) Πρόγραμμα, σταθερότητα κι ασφάλεια μέσα από την καθημερινή ρουτίνα, Δ) Ανοιχτό μυαλό που δεν κολλάει σε αυτά που ξέρουμε ήδη, αλλά που ψάχνει συνέχεια νέα πράγματα που να εξυπηρετούν καλύτερα την ανάπτυξη, Ε) Καθοδήγηση κι όχι επιβολή.Οι θετικοί γονείς καθοδηγούν με θετικά συναισθήματα και θετική προσδοκία για ένα θετικό αποτέλεσμα. Εστιάζουν στα θετικά κι όχι στα στραβά. Εστιάζουν στα όμορφα χαρακτηριστικά που βλέπουν στο παιδί τους κι όχι στο να βλέπουν το χειρότερο στο παιδί τους και τα λάθη του.
Οι θετικοί γονείς προτιμούν να μην εστιάζουν στην αντιπαλότητα και στην αντιπαράθεση, αλλά στο σε ποια πράγματα συμφωνούμε, στο σε ποια πράγματα προχωράνε όμορφα στη ζωή μας.
Οι θετικοί γονείς βλέπουν πέρα από το πρόβλημα. Κάποιες φορές υπάρχουν και προβλήματα με τα παιδιά μας, αλλά οι θετικοί γονείς πρώτα από όλα δεν θεωρούν οτι το πρόβλημα είναι το παιδί και δεύτερον έχουν την ικανότητα να δουν το παιδί τους με μάτια τρυφερά κι όχι με μάτια γεμάτα δυσφορία, σα να του λένε “Ήρθες να μου ταράξεις την ησυχία μου”. Οι θετικοί γονείς βλέπουν με καλές προθέσεις!
Όταν υπάρχει πρόβλημα, οι θετικοί γονείς ξέρουν: Α) Πως όπου υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει και λύση και Β) πως όπου υπάρχουν 2 άτομα σε μία αντιπαράθεση, υπάρχουν 2 άτομα τα οποία πρέπει να συμμετέχουν στη λύση της αντιπαράθεσης.
Οι θετικοί γονείς παρακολουθούν τα παιδιά τους με θαυμασμό, περηφάνια κι ενδιαφέρον.
Οι σχέσεις δεν είναι μάχη ή πόλεμος. Οι σχέσεις είναι μοίρασμα!
Γράφει: Φύσσα Ελένη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr