Γυναίκα

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΕΣ – ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Αναμονή μηνών πρέπει να περάσουν πλέον τα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση και θέλουν να αποζημιωθούν για τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ. Ο νέος κανονισμός του Οργανισμού έκανε τη διαδικασία πιο γραφειοκρατική και πιο χρονοβόρα με συνέπεια οι μελλοντικοί γονείς να πρέπει να περιμένουν ακόμη και 1 χρόνο για να λάβουν τη έγκριση. Τι σχεδιάζει να αλλάξει ο ΕΟΠΥΥ.

Άλλαξαν όλα στη ζωή των νεαρών ζευγαριών μαζί με τη αλλαγή του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι πρόσφατα για να λάβουν έγκριση για τα φάρμακα της εξωσωματικής περίμεναν ένα διάστημα. Ανεκτό. Πλέον όμως μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν ακόμη και έναν χρόνο. Γεγονός βέβαια που αποτρέπει τους περισσότερους να περιμένουν και τελικά πληρώνουν την πολυδάπανη διαδικασία από την τσέπη τους.

Και αυτό επειδή με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, τα ζευγάρια οφείλουν να περνάνε τη διαδικασία της επιτροπής ακόμα και για την πολύ απλούστατη πρόκληση ωοθυλακιορυξίας. Στο παρελθόν περνούσαν από επιτροπή μόνο στην περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όμως παρότι οι διαδικασίες έγιναν πιο πολύπλοκες εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο τρεις επιτροπές οι οποίες φυσικά και δεν μπορούν να καλύψουν όλη τη χώρα.

Μετά τα προβλήματα αυτά ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος αποφάσισε να κάνει ηλεκτρονικό όλο το σύστημα διακίνησης των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ειδικότερα σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες θα γίνονται μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με μία απλή αίτηση μέσω υπολογιστή και από τον ίδιο το γιατρό των ζευγαριών που θα θέλουν να αποκτήσουν παιδί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το ζευγάρι θα επισκέπτεται το γιατρό θα συμπληρώνει την αίτηση και η απάντηση θα έρχεται επίσης ηλεκτρονικά.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με οδηγία της τον Απρίλιο προς την ΗΔΙΚΑ -την εταιρεία του δημοσίου που υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση- ζήτησε να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα φάρμακα της εξωσωματικής στο ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και τα κριτήρια που προβλέπονται για να εγκριθούν, ώστε τα ζευγάρια πηγαίνοντας απλά στο γυναικολόγο τους να μπορούν να κάνουν αίτηση για κάλυψη των σκευασμάτων.

Όλα όμως θα συνοδευτούν και από μια νέα αλυσίδα ελέγχου καθώς οι γιατροί που θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για τις ασθενείς τους θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ. Στόχος του Οργανισμού είναι να μπορούν όλοι οι γιατροί που είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να υποβάλουν αιτήσεις προς έγκριση. Αντίστοιχη πιστοποίηση όμως θα υποστούν και τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς έχει διαπιστωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν ασθενείς τους να θέλουν να κάνουν παιδί αλλά στην πραγματικότητα τα πανάκριβα φάρμακα αξιοποιούνται για άλλους σκοπούς ή για μεταπώληση.

Εκτός αυτού στα συρτάρια του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται αρκετοί φάκελοι που αποκαλύπτουν κυκλώματα που αξιοποιούσαν φάρμακα της εξωσωματικής , χρεώνοντας τα σε ζευγάρια που ουδέποτε είχαν κάνει προσπάθειες για απόκτηση παιδιού. Για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι σε όλα τα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης που υπάρχουν στη χώρα ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας.

Αμέσως μετά θα ενταχθούν και αυτά στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μάλιστα θα παρακολουθούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε ο οργανισμός να γνωρίζει σε ποιον χορηγήθηκαν τα φάρμακα, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες σύλληψης αλλά και αν τελικώς η γυναίκα έχει τεκνοποιήσει. Με την παρακολούθηση αυτή η διοίκηση του Οργανισμού επιχειρεί να έχει πλήρη γνώση για το που καταλήγουν ακριβώς τα πανάκριβα σκευάσματα και αν θα πρέπει να εγκρίνει περαιτέρω διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

Write A Comment