Το βάρος των περιττών κιλών αλλά και η πίεση του χρόνου μας οδηγούν σε διατροφικές ακρότητες που, όχι μόνο δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την απώλεια βάρους, αλλά ταυτόχρονα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μας. Οι «γρήγορες δίαιτες», όπως λέγονται, υπόσχονται ταχύτατη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα (ως και 10 κιλά σε 1 μήνα!). Τέτοιου τύπου δίαιτες, ωστόσο, είναι επικίνδυνες, ανορθόδοξες και χαρακτηρίζονται από ανισορροπία, μονοφαγία και σοβαρές διατροφικές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες.
«Γρήγορες δίαιτες»: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους
-Υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα
-Υπόσχονται λιγότερη πείνα
-Επικαλούνται «μαγικά» τρόφιμα ή «μαγικούς» συνδυασμούς τροφίμων
-Επιτρέπουν απεριόριστες ποσότητες κάποιων τροφίμων
-Παρέχουν διαιτολόγια με πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, λιγότερες από 1.000 ημερησίως.
-Δίνουν έμφαση στην μονοφαγία, δηλαδή την κατανάλωση συγκεκριμένων μόνο τροφίμων όπως ζωικά προϊόντα (δίαιτα Αtkins), σούπες (δίαιτα της λαχανόσουπας), φρούτα και γιαούρτια (αποτοξίνωση) ή χυμούς (δίαιτα του γκρέιπ φρουτ) κ.ά.
-Αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το καθημερινό διαιτολόγιο (κυρίως τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα ή ακόμα και τα γαλακτοκομικά)
-Χαρακτηρίζονται από ανισορροπία σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες ή / και λίπος, πολύ υψηλές σε πρωτεΐνες κ.ά.)
Γιατί αυτές οι δίαιτες «πετυχαίνουν»;
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το κοινά «μαγικά» στοιχείαπου παρουσιάζουν όλες αυτές οι δίαιτες είναι:
– η πολύ χαμηλή πρόσληψη θερμίδων που – ούτως ή άλλως – θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε «μαγικό» τρόφιμο ή «μαγικό» συνδυασμό τροφίμων και
-η μονοφαγία και η μονοτονία που κάνουν το άτομο να κουράζεται και να βαριέται να τρώει συνεχώς το ίδιο τρόφιμο για μέρες, με αποτέλεσμα να μειώνει από μόνο του την ποσότητα τροφής που προσλαμβάνει.
Η επιτυχία, ωστόσο, είναι βραχυπρόθεσμη, καθώς η γρήγορη απώλεια βάρους (που είναι κυρίως μυϊκός ιστός και νερό και όχι λίπος) οδηγεί σε ταχεία επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών. Κι αυτό διότι τη στέρηση και τη μονοτονία διαδέχεται η υπερκατανάλωση όλων των τροφίμων που το άτομο στερήθηκε το διάστημα αυτό.
Κίνδυνοι για την υγεία
Οι ανορθόδοξες δίαιτες επιβαρύνουν τον οργανισμό και, αν συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων. Συνήθως, μια πολύ αυστηρή δίαιτα είναι φτωχή σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επομένως, συχνά παρατηρείται ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και άλλων σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών. Κάποια από τα βραχυπρόθεσμα και άμεσα συμπτώματα μπορεί να είναι ατονία, κόπωση, ζαλάδες, υπόταση, αφυδάτωση, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, φουσκώματα στην κοιλιά, ξηροδερμία, τριχόπτωση κ.ά.
Ιδίως οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, απορυθμίζουν τη λειτουργία του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών. Ως συνέπεια, μπορεί να εκδηλωθούν αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι δυσθυμία, εκνευρισμός κ. α. Επιπλέον, το σώμα αποκτά την τάση να απεκκρίνει περισσότερο νάτριο και κάλιο, με ορατό τον κίνδυνο αφυδάτωσης και αρρυθμίας. Μακροπρόθεσμα, οι δίαιτες αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και νεφρικές δυσλειτουργίες, αύξηση του ουρικού οξέος και δυσλιπιδαιμία, ενώ έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων, ορισμένων μορφών καρκίνου, οστεοπόρωσης και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Ποιοι θα πρέπει να τις αποφεύγουν
Οι συγκεκριμένες δίαιτες δεν συνιστώνται για καμιά ομάδα πληθυσμού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που αναμφισβήτητα θα πρέπει να τις αποφεύγουν παντελώς, όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, οι αθλητές, άτομα της τρίτης ηλικίας και άτομα που εμφανίζουν κάποιο νόσημα, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, νεφρική δυσλειτουργία, καρκίνο, οστεοπόρωση, αναιμία, νοσήματα του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος κ.ά.
Ποια είναι η σωστή απώλεια βάρους;
«Η μέθοδος αδυνατίσματος που είναι σωστή και αποτελεσματική είναι αυτή κατά την οποία η απώλεια βάρους οφείλεται κυρίως στην απώλεια λίπους και επιπλέον, η απώλεια αυτή διατηρείται μακροχρόνια. Οι γρήγορες δίαιτες δεν εξασφαλίζουν ούτε το ένα ούτε το άλλο», παρατηρούν τα μέλη του Πανελλαδικού Δικτύου Φαρμακοποιών “Advance Pharmacies”.
Η απώλεια βάρους τις πρώτες ημέρες μετά από μια τέτοια δίαιτα- εξπρές αντικατοπτρίζει την απώλεια υγρών, γλυκογόνου και μυϊκού ιστού και σε καμία περίπτωση απώλεια σωματικού λίπους. Αυτό σημαίνει ότι, αν αρχίσουμε να τρώμε λίγο περισσότερο ως φυσιολογικοί άνθρωποι, θα επαναπροσλάβουμε αμέσως το βάρος που χάσαμε και μάλιστα το νέο σωματικό βάρος θα είναι λίπος, οπότε θα χρειαστεί διπλάσιος χρόνος για να απαλλαγούμε από αυτό.
Κατά συνέπεια, οι γρήγορες δίαιτες, ενώ συμβάλλουν στην άμεση απώλεια βάρους, μακροπρόθεσμα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία γιατί καταστρέφουν το μεταβολισμό και δημιουργούν σύνδρομα στέρησης που σύντομα θα οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές και επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας.
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες δίαιτες είναι ότι το άτομο υιοθετεί λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και δεν εκπαιδεύεται σε έναν καθολικά υγιεινό τρόπο διατροφής. Το αποτέλεσμα είναι ότι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το άτομο επανέρχεται στις παλιές του συνήθειες.
Οι επίσημοι διεθνείς οργανισμοί υγείας συνιστούν ο ρυθμός απώλειας σωματικού βάρους να μην ξεπερνάει τα 3 – 4 κιλά τον μήνα. Η μόνη επιστημονικά αποδεκτή και τεκμηριωμένη μέθοδος αδυνατίσματος σήμερα είναι το «Μοντέλο της Τροποποίησης της Συμπεριφοράς» που περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, βασισμένης στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, σε συνδυασμό με τη συστηματική φυσική δραστηριότητα (4 – 5 φορές την εβδομάδα, 30 – 45 λεπτά αερόβιας άσκησης όπως περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο, διάδρομο σε γυμναστήριο ή στο σπίτι, κολύμπι, τένις κ.ά.).
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr