Έρευνες

ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ, ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και σε κανονική χρονική βάση, κατά την εφηβεία και την φοιτητική ζωή, μπορούν να προκαλέσουν κάτι παραπάνω από απλούς πονοκεφάλους και κακή διάθεση.

Μπορεί προκαλέσει άμεσες μεταβολές στο κυκλοφορικό σύστημα, που θα αυξήσουν την πιθανότητα του κατά τα άλλα υγιούς νέου ανθρώπου, να εμφανίσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο κυκλοφορικό τους σύστημα, στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Όπως δηλώνει ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Shane A. Phillips, PT, PhD, «η κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε σήμερα στο περιβάλλον των κολεγίων και των πανεπιστημίων και έχει καταστεί πραγματικά καταστρεπτικό φαινόμενο. Αυτή η συνήθεια είναι τοξική για το νευρικό σύστημα και τα δεδομένα μας δείχνουν ίσως υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις επάνω στο κυκλοφορικό σύστημα, τους νέους ενήλικους».

Οι φοιτητές ηλικίας 18 ως 25 ετών έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επεισοδίων μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, και οι περισσότεροι απ’ αυτούς, σε κανονική βάση. Προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει άτομα ηλικίας 40 ως 60 ετών, είχαν δείξει, ότι αυτή η συνήθεια συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και καρδιακής προσβολής, όμως σε νέους ενήλικες δεν είχε γίνει καμία μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο ομάδες υγιών, μη καπνιστών φοιτητών: Η μία είχε ιστορικό συχνής κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ η άλλη, αποχής από το αλκοόλ. Σαν τυπική ποσότητα κατανάλωσης ελήφθη η κατανάλωση πέντε ή περισσοτέρων ποτών, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ωρών για τους άνδρες, και τέσσερα ή περισσότερα ποτά, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ωρών για τις γυναίκες. Κατά μέσον όρο, φοιτητές που είχαν αυτή τη συνήθεια, είχαν 6 τέτοια επεισόδια κάθε μήνα, επί τέσσερα χρόνια.

Η έρευνα βρήκε ότι, οι φοιτητές που έκαναν συχνή και μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος, είχαν μειωμένη λειτουργία σε δύο κύριους τύπους κυττάρων, οι οποίοι ελέγχουν τη ροή του αίματος (το ενδοθήλιο και τους λείους μύες). Αυτές οι αγγειακές μεταβολές, ήσαν ισοδύναμες με την βλάβη που ανευρίσκεται σε άτομα με ιστορικό καθημερινής μεγάλης κατανάλωσης οινοπνεύματος, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, και μπορεί να είναι ένας πρόδρομος για την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και άλλων καρδιαγγειακών διαταραχών, όπως η καρδιακή προσβολή και τα διάφορα και τα διάφορα αγγειακά επεισόδια.

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment