Ιατρικά Νέα

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ;
Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική είναι μια διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας, δίνεται η ευκαιρία σε ένα άτομο να συζητήσει για οποιαδήποτε θέματα άπτονται των αναγκών και των στόχων του/της.
Ο ψυχοθεραπευόμενος/συμβουλευόμενος μπορεί να εκφράσει ελευθέρα σκέψεις, πεποιθήσεις, συναισθήματα, διλήμματα ή φόβους, να επεξεργαστεί και να αντιμετωπίσει τα θέματα που τον απασχολούν, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, που στηρίζεται στη σχέση εμπιστοσύνης με την ψυχολόγο. Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει την παροχή συγκεκριμένων λύσεων. Αποτελεί μια συνεργασία, κατά τη διάρκεια της οποίας, η ψυχολόγος επιστρατεύει μια σειρά τεχνικών και μεθόδων, που βοηθούν το άτομο να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, αφού αναγνωρίσει την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων. Ο στόχος της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι η θετική αλλαγή του τρόπου σκέψης, συμπεριφοράς και γενικότερα της ζωής και καθημερινότητας του ατόμου.

 ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΦΙΛΟ;
Η ψυχολόγος είναι καταρτισμένη και εκπαιδευμένη στη διαχείριση και αντιμετώπιση θεμάτων, που αφορούν στην ψυχική υγεία και στην προσωπική ανάπτυξη. Δεν εμπλέκεται στην προσωπική ζωή των ψυχοθεραπευόμενων /συμβουλευόμενων, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την ανάλογη αντικειμενικότητα. Το περιεχόμενο των συναντήσεων με την ψυχολόγο είναι απόρρητο, κάτι που βοηθάει στην ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης μαζί της.

ΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ Ή ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
Κάθε άτομο αποφασίζει να μπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας ή της συμβουλευτικής για ποικίλους και διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι άνθρωποι επιθυμούν να διασαφηνίσουν ένα θέμα που τους προβληματίζει, να αλλάξουν στοιχεία της συμπεριφοράς τους, να επιλύσουν μια σειρά από πολύπλοκα προσωπικά θέματα. Κάποιοι άνθρωποι μπαίνουν στην προαναφερθείσα διαδικασία μετά από μια κρίση σε κάποιο επίπεδο της ζωής τους (προσωπικό, κοινωνικό, επαγγελματικό). Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία για λόγους προσωπικής ανάπτυξης και άλλοι που αισθάνονται ότι δεν λειτουργούν καλά σε κάποιους τομείς στην καθημερινότητα τους και επιθυμούν θετικές αλλαγές. Τέλος, κάποιοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να μπουν στην διαδικασία της ψυχοθεραπείας ή της συμβουλευτικής, με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στην ψυχική υγεία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ/ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;
Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής και της συμβουλευτικής διαδικασίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί παρουσίαση και αντιμετώπιση ευρέος φάσματος θεμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, ιδεοψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή, μετατραυματικό άγχος, διαταραχή από οξύ στρες, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή,διαταραχή οφειλόμενη σε γενική ιατρική κατάσταση,αγχώδης διαταραχή προκαλούμενη από ουσίες), εργασιακό άγχος, ειδικές φοβίες, ψυχοσωματικές διαταραχές, προβλήματα σχέσεων/γάμου, οικογενειακά προβλήματα, διατροφικές διαταραχές, διαιτητικά προβλήματα, διαταραχές εφηβικής ηλικίας, θέματα πασχόντων από χρόνιες ασθένειες, θέματα που αφορούν στη συμβουλευτική γονέων, κατάθλιψη, χωρισμός, συναισθήματα μοναξιάς και μελαγχολίας, χαμηλή αυτοπεποίθηση, θέματα κακοποίησης, πένθος.

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ/ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;
Ο αριθμός των συνεδριών που είναι αναγκαίες, καθορίζονται μέσω της συνεργασίας του ψυχολόγου και του κάθε ατόμου που μπαίνει στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας ή της συμβουλευτικής.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό, αφορούν στην φύση του αιτήματος του ψυχοθεραπευόμενου/ συμβουλευόμενου, στην πολυπλοκότητα του, καθώς και στους προσωπικούς του στόχους από την διαδικασία.
Συνήθως, πραγματοποιείται συμφωνία για πραγματοποίηση 6 συνεδριών και στη συνέχεια, αξιολόγηση αυτών, επαναπροσδιορισμός των στόχων, και καθορισμός νέου αριθμού συμφωνηθέντων συνεδριών, εάν κριθούν αναγκαίες.

ΑΝ Ο ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΟΜΕΝΟΣ/ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΨΕΙ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ;
Όποια χρονική στιγμή, ο ψυχοθεραπευόμενος/ συμβουλευόμενος θελήσει για κάποιους λόγους να διακόψει τις συναντήσεις, τότε μπορεί να το κάνει. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν καλό να ενημερώσει την ψυχολόγο για την απόφασή του και εάν έχει την ανάγκη, να το συζητήσει μαζί της.

Γράφει: Γιολτζόγλου Βασιλική, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια MSc
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr

Write A Comment