Μια ουσία που υπάρχει στα εσπεριδοειδή, μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια έρευνα δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Stroke: Journal of the American Heart Association. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αυτής της χημικής ουσίας, που υπάρχει στα εσπεριδοειδή, και ιδιαίτερα στα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα της ουσίας, είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο έναντι γυναικών που κατανάλωναν μικρές ποσότητες.
Αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες στις οποίες οι ερευνητές εξετάζουν πως επιδρά στο κίνδυνο για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου μια ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτή ομάδα υπάρχει στα φρούτα, τα λαχανικά, τη μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλή κατανάλωση των φρούτων, λαχανικών και ειδικά της βιταμίνης C, συνοδεύεται από μειωμένο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης Aedin Cassidy, Ph.D., καθηγητής της διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Norwich, της Μεγάλης Βρετανίας.
«Τα φλαβονοειδή πιστεύεται ότι παρέχουν μέρος αυτής της προστασίας, μέσω διαφόρων μηχανισμών, περιλαμβανομένης της βελτιωμένης κυκλοφορίας του αίματος και ενός αντιφλεγμονώδους αποτελέσματος».
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση φλαβονοειδών και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και για την καλύτερη κατανόηση για το πώς επιτυγχάνεται αυτή η δράση.
ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr