Ένα νέο αιματολογικό τεστ θα μπορούσε κάποια μέρα να αποτελεί πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια των καρδιολόγων, στην προσπάθεια πρόληψης των εμφραγμάτων. Το συγκεκριμένο τεστ διερευνά την ύπαρξη κυττάρων τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες επικαλύπτουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Όταν αυτά τα κύτταρα, γνωστά και ως ενδοθηλιακά, αρχίζουν να αυξάνονται σταδιακά στο αίμα, τότε, όπως λένε οι ερευνητές, κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί προγνωστικό σημάδι κινδύνου, αρκετές μέρες πριν το καρδιακό επεισόδιο.
«Όταν αρχίζουν να αποβάλλονται από τα τοιχώματα των αρτηριών και να ρέουν στο αίμα , αυτό είναι πραγματικά κακό σημάδι», παρατηρεί ο καθηγητής γονιδιακής θεραπείας του Scripps Translational Science Institute της Καλιφόρνια, Έρικ Τόπολ.
«…Παρατηρήσαμε ότι αυτή η ροή ενδοθηλιακών κυττάρων στο αίμα σημειώνεται λίγες μέρες έως δύο εβδομάδες πριν το έμφραγμα. Καθώς, μάλιστα, συνεχίζουν να αποβάλλονται προς τη ροή του αίματος , ουσιαστικά δημιουργούν ένα ρήγμα στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό ενέχει τον εξής κίνδυνο: να σχηματιστεί κάποιος θρόμβος ο οποίος έρχεται και σφραγίζει το ρήγμα που δημιουργήθηκε. Αυτό, ακριβώς, είναι, που προκαλεί το έμφραγμα…».
Το μυστικό, λοιπόν, για την πρόληψη του εμφράγματος φαίνεται πως είναι ο εντοπισμός των κυκλοφορούντων ενδοθηλιακών κυττάρων στο αίμα. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η νέα αιματολογική εξέταση. Σε ένα μικρό δείγμα αίματος τοποθετούνται μικροσκοπικοί μαγνήτες, καλυμμένοι με πρωτεΐνη. Εφόσον υπάρχουν ελεύθερα κυκλοφορούντα ενδοθηλιακά κύτταρα, αυτά προσκολλώνται στους μαγνήτες, οπότε έχουμε σαφή ένδειξη για πιθανόν επερχόμενο έμφραγμα.
Αντίστοιχη τεχνολογία χρησιμοποιείται σε ένα τεστ για τους ασθενείς με καρκίνο. Αυτό το τεστ ταυτοποιεί τα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα και βοηθά τους ογκολόγους να κατανοήσουν εάν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιθετική μορφή καρκίνου ή εάν ην θεραπεία που ακολουθείται είναι αποτελεσματική.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr