Μία εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει πόσο γρήγορα θα γεράσουμε και πόσο θα ζήσουμε, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.
Όπως γράφουν στην «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (IJE), ανακάλυψαν ένα χημικό «αποτύπωμα» στο αίμα που μπορεί να αποκαλύψει την υγεία και τον ρυθμό γήρανσης από την βρεφική κιόλας ηλικία.
Το εύρημά τους ανοίγει τον δρόμο για την επινόηση ενός απλού τεστ, που θα βοηθεί τους γιατρούς να μας προειδοποιούν ότι ο οργανισμός μας έχει την τάση να γεράσει γρήγορα και να αναπτύξει νοσήματα του γήρατος, καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε.
Επιπλέον, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επινόηση πανίσχυρων νέων θεραπειών για νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως τα οστικά προβλήματα και η καρδιοπάθεια.
Οι επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου εντόπισαν 22 μεταβολίτες (μικροσκοπικά μόρια του μεταβολισμού), οι οποίοι σχετίζονται με την χρονολογική ηλικία και ανευρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα στους ηλικιωμένους απ’ ό,τι στους νέους.
Ένας από αυτούς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι σχετίζεται με πλήθος χαρακτηριστικών – από την πνευμονική λειτουργία και την οστική πυκνότητα έως την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Ο μεταβολίτης αυτός, ο οποίος αποκαλείται C-glyTrp, σχετίζεται ισχυρά και με το σωματικό βάρος κατά την γέννηση, το οποίο από μόνο του αποτελεί ισχυρό δείκτη υγιούς γήρανσης.
Στη σχετική μελέτη, που έγινε σε περισσότερα από 6.000 σετ πανομοιότυπων διδύμων, τα υψηλά επίπεδα του C-glyTrp συσχετίσθηκαν με χαμηλότερο βάρος γέννησης.
Επειδή οι πανομοιότυποι δίδυμοι φέρουν τα ίδια γονίδια, η διαφορά που εντοπίσθηκε υποδηλώνει ότι τα επίπεδα του C-glyTrp επηρεάζονται από τη διατροφή και τις άλλες συνθήκες στη μήτρα.
«Ξέρουμε εδώ και καιρό ότι το βάρος γέννησης αποτελεί σημαντικό δείκτη της υγείας στην μέση και στην τρίτη ηλικία, καθώς και ότι όσοι γεννιούνται λιποβαρείς είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση νοσημάτων που σχετίζονται με την ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College.
«Έως τώρα, οι μοριακοί μηχανισμοί πίσω από αυτή την συσχέτιση παρέμεναν ασαφείς, αλλά εμείς εντοπίσαμε έναν από τους μοριακούς μηχανισμούς που ευθύνονται γι’ αυτήν».
Οι ερευνητές δεν περιορίσθηκαν στον εντοπισμό του C-glyTrp, αλλά συνέχισαν την έρευνά τους για να δουν τι τον επηρεάζει. Έτσι διαπίστωσαν πως τα επίπεδά του μπορεί να τροποποιηθούν από την επιγενετική – μία διαδικασία κατά την οποία περιβαλλοντικοί παράγοντες ενεργοποιούν ή αδρανοποιούν γονίδια και έτσι αλλάζουν την δραστηριότητά τους.
Οι επιγενετικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό στη διάρκεια της ζωής μας, επηρεάζοντας έτσι και την ευαλωτότητά μας στα σχετιζόμενα με την ηλικία νοσήματα.
«Η ανθρώπινη γήρανση είναι μία διαδικασία που επηρεάζεται από τα γονίδια, το περιβάλλον και παράγοντες του τρόπου ζωής», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Άνα Βάλντες, από το Πρόγραμμα Μελετών σε Διδύμους (Twin Studies) του King’s College.
«Επειδή οι 22 μεταβολίτες που εντοπίσαμε μπορούν να μετρηθούν στο αίμα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προβλέπουμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια την αληθινή ηλικία ενός ατόμου.
»Στο μέλλον, οι μετρήσεις αυτές θα τελειοποιηθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν την ταχύτερη από το φυσιολογική βιολογική γήρανση, η οποία θα σημαίνει μείωση του προσδόκιμου επιβιώσεως».
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr