Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη χώρα που θα επιτρέψει να γεννηθούν μωρά που θα φέρουν στοιχεία του DNA από τρία άτομα, καθώς εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθούν δυνητικά θανατηφόρες μιτοχονδριακές ασθένειες που περνάνε από τη μητέρα στο παιδί. Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την εξέλιξη της σχετικής μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης, με την ελπίδα να μπορεί να εφαρμοστεί κλινικά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Τα μιτοχόνδρια είναι οι μικροσκοπικοί βιολογικοί “σταθμοί ενέργειας” του οργανισμού μας, που δίνουν στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται. Αυτοί οι «σταθμοί» περνάνε από τη μητέρα στο παιδί μέσω του ωαρίου της. Εάν, όμως, τα μιτοχόνδρια της μητέρας είναι ελαττωματικά, τότε το παιδί που θα τα κληρονομήσει θα παρουσιάσει σταδιακά μυϊκή αδυναμία, απώλεια όρασης, καρδιακή ανεπάρκεια και ίσως, τελικά, να οδηγηθεί στον θάνατο. Αυτό ακριβώς εκτιμάται ότι συμβαίνει σε ένα ανά 6.500 μωρά. Στην περίπτωσή, μάλιστα, μιας γυναίκας από την πόλη Sunderland της Βρετανίας, συνέβη όχι μία, αλλά επτά φορές!
Η γυναίκα που έχασε όλα τα παιδιά της
Κάθε φορά που η Sharon Bernardi έμενε έγκυος, ήλπιζε να αποκτήσει, επιτέλους, ένα υγιές παιδί. Δυστυχώς, όμως, και τα επτά παιδιά που απέκτησε πέθαναν από μια σπάνια γενετική ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα τρία από τα παιδιά, μάλιστα, πέθαναν μόλις λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους.
Όταν γεννήθηκε το τέταρτο παιδί της,ο Edward, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι η ασθένεια που παρουσίαζε οφείλονταν σε κάποιο ελάττωμα στα μιτοχόνδρια της Sharon.
Στον Edward χορηγήθηκε ειδική φαρμακευτική αγωγή ενώ του έγιναν και μεταγγίσεις αίματος για να αποτραπεί η γαλακτική οξέωση (ένα είδος δηλητηρίασης του αίματος), που είχε σκοτώσει τα αδέλφια του.
Πέντε εβδομάδες αργότερα, η Sharon και ο σύζυγός της, Neil, μπόρεσαν να πάρουν τον Edward στο σπίτι τους στο Sunderland για τα Χριστούγεννα, σιγά-σιγά όμως η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται. Τελικά, ο Edward επέζησε έως και μετά την ενηλικίωσή του. Πέθανε το 2011 σε ηλικία 21 ετών.
Τώρα η Sharon υποστηρίζει την ιατρική έρευνα που αναπτύσσεται στη Βρετανία, με την ελπίδα να μπορέσει να αντικαταστήσει τα ελαττωματικά μιτοχόνδριά της με τα μιτοχόνδρια από το DNA μιας άλλης γυναίκας.
DNA από τρεις…γονείς
Η έρευνα που αναπτύσσεται στη Βρετανία δείχνει ότι η χρήση υγιών μιτοχονδρίων από ένα ωάριο δότριας μπορεί να αποτρέψει τέτοιου είδους ασθένειες. Αυτό, βεβαίως, θα έχει ως αποτέλεσμα να γεννηθούν βρέφη που θα έχουν DNA από τους δύο γονείς, αλλά και ένα μικρό ποσό DNA από ένα τρίτο δότη. Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια γενετικής Dame Sally Davies, “…οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει πρωτοποριακές νέες διαδικασίες που θα μπορούσαν να σταματήσουν την μετακύλιση αυτών των ασθενειών από τη μητέρα στο παιδί, φέρνοντας ελπίδα σε πολλές οικογένειες που επιθυμούν να αποκτήσουν υγιές παιδί».
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr