Νέα Υόρκη
Η χρόνια χρήση ινδικής κάνναβης συντελεί σε μικρότερη παραγωγή ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Biological Psychiatry.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Κλινικών Επιστημών του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου μελέτησαν τους εγκεφάλους 19 ατόμων που έκαναν τακτική χρήση ινδικής κάνναβης και 19 μη χρηστών, ιδίου φύλου και ηλικίας, με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να υπολογίσουν την κατανομή των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο.
Διαπίστωσαν ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες ινδικής κάνναβης έτειναν να παράγουν λιγότερη ντοπαμίνη, χημική ουσία που έχει σχετιστεί με την αίσθηση της ευχαρίστησης και που παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση και την ανταμοιβή.
Οι συμμετέχοντες που κάπνιζαν τακτικά ινδική κάνναβη και όσοι είχαν ξεκινήσει τη χρήση της σε νεαρή ηλικία, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, γεγονός που εξηγεί γιατί οι χρόνιοι χρήστες ινδικής κάνναβης χαρακτηρίζονται από έλλειψη κινήτρων.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν βαριά χρήση και χρόνια, δηλαδή είχαν ξεκινήσει μεταξύ 12 και 18 ετών και όλοι είχαν εμφανίσει συμπτώματα ψύχωσης, όταν βρίσκονταν υπό την επήρεια της ινδικής κάνναβης.
Επειδή όμως η αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης έχει σχετιστεί με την ψύχωση, οι ερευνητές περίμεναν να διαπιστώσουν πιο αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης στους χρήστες, αλλά τελικά συνέβη το αντίθετο.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρόνια χρήση ινδικής κάνναβης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο, γεγονός που επηρεάζει τον συντονισμό και τη μάθηση, και έτσι οι χρήστες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σχιζοφρένειας.
Η παρούσα μελέτη ωστόσο δείχνει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να κατανοηθεί σε βάθος η σχέση μεταξύ χρόνιας χρήσης ινδικής κάνναβης και ψυχικών παθήσεων.
Πάντως προς το παρόν η μελέτη εξηγεί κάποιες κοινές συμπεριφορές που παρατηρούνται μεταξύ των χρηστών ινδικής κάνναβης και τίθεται υπό διερεύνηση το ερώτημα κατά πόσο οι εγκεφαλικές αλλαγές μπορούν να είναι αναστρέψιμες.
ΠΗΓΗ: www.in.gr