Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν μια συσκευή η οποία μπορεί να “μυρίζει” τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σε δείγματα ούρων. Η συσκευή χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα για την ανίχνευση αερίων χημικών ουσιών που υποδηλώνουν την παρουσία καρκινικών κυττάρων.
Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι το τεστ δίνει ακριβή αποτελέσματα σε ποσοστό άνω του 90%. Όπως τόνισαν, πάντως, οι δημιουργοί της διαγνωστικής συσκευής, με δηλώσεις τους στο περιοδικό «PLoS One», απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να τελειοποιηθεί το τεστ και να μπορέσει να γίνει ευρέως διαθέσιμο.
Κάθε χρόνο, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαγιγνώσκονται περίπου 10.000 άτομα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Επί σειρά ετών οι γιατροί αναζητούσαν τρόπους εντοπισμού αυτής της μορφής καρκίνου σε αρχικό στάδιο, όσο δηλαδή είναι θεραπεύσιμη. Μάλιστα, το ενδιαφέρον για ένα πιθανό τεστ που θα βασίζεται στην οσμή των ούρων προέκυψε από την παρατήρηση ότι τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά του καρκίνου.
Ο καθηγητής Chris Probert, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, και ο καθηγητής Norman Ratcliffe, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, λένε ότι η νέα αυτή συσκευή μπορεί, πράγματι, να διαβάσει τις μυρωδιές του καρκίνου.
«Διαβάζει τα αέρια και τις ύποπτες χημικές ουσίες των ούρων όταν το δείγμα θερμανθεί», δήλωσε ο καθηγητής Ratcliffe. «Είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα προς την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ενώ, επιπλέον, ανοίγει το δρόμο για μια λιγότερο επεμβατική μέσο διαγνώσης της νόσου”.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr