Είναι συνθετικά, εύκολα προσβάσιμα μέσω διαδικτύου, έχουν ονόματα όπως “spice”, “bath salts”, “meow meow” και είναι θανατηφόρα.
Τα νέα «νόμιμα» ναρκωτικά είναι η νέα μάχη σύμφωνα με το Γραφείο για τα Ναρκωτικά των Ηνωμένων Εθνών καθώς απευθύνονται στις νεαρές ηλικίες και μάλιστα χωρίς τη φόρτιση των κλασικών εξαρτησιογόνων ουσιών, κάνοντας τα παιδιά να πιστεύουν ότι είναι διασκέδαση χαμηλού ρίσκου. Κι ενώ η χρήση ουσιών όπως η ηρωίνη και η κοκαϊνη φαίνεται σταθεροποιημένη σε παγκόσμιο επίπεδο τα νέα «νόμιμα» ναρκωτικά εξελίσσονται σε μια άκρως προσοδοφόρα αγορά.
Κι ενώ προς το παρόν η χρήση τέτοιων ουσιών είναι διπλάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των νέων 15 με 24 ετών απ’ ότι στην Ευρώπη το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι το 2012 εντόπισε 73 νέες ουσίες σε σχέση με τις 49 το 2011.
Τα στοιχεία στην Ελλάδα
1 στους 6 μαθητές ηλικίας 15 – 19 ετών έχει κάνει μια ή περισσότερες φορές χρήση παράνομων ουσιών. (Κάνναβη, ηρωίνη, κοκαϊνη, αμφεταμίνες, έκσταση, μανιτάρια)
Σε σύγκριση πάντως με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα ποσοστά των 16χρονων Ελλήνων που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι μικρότερα σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις εισπνεόμενες ουσίες που είναι μεγαλύτερη.
Συγκεκριμένα, η επικράτηση χρήσης οποιασδήποτε παράνομης ουσίας στους 16χρονους Έλληνες είναι 11% έναντι 18% στις άλλες χώρες που μετείχαν στην έρευνα ESPAD, η χρήση κάνναβης είναι 8% έναντι 17%, η χρήση παράνομων ουσιών εκτός κάνναβης είναι 5% έναντι 6% και η χρήση εισπνεόμενων ουσιών είναι 14% έναντι 9% .
Η επικράτηση της χρήσης κάνναβης στους 15χρονους μαθητές στην Ελλάδα συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών που μετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα HBSC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι χαμηλότερη (7% έναν 17%).
Στόχος η ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης καθώς όπως δείχνουν οι μελέτες συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της πιθανότητας χρήσης παράνομων ουσιών.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr