Δείγματα πτηνών που είχαν θηρευτεί από κυνηγούς στην Ελλάδα, αλλά και ορός από ανθρώπους κοντά στις περιοχές του κυνηγιού, ίσως ανατρέπουν την αρχική εκτίμηση ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μόνο μέσω των κουνουπιών. Ίσως εγείρεται, μάλιστα, και ένα σημαντικό ερώτημα: μήπως η συγκεκριμένη επιδημία περνάει μέσα από την τροφική αλυσίδα…
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στη διεθνή ιατρική επιθεώρηση Virology Journal , εξετάζει κατά πόσο τα άγρια ή αποδημητικά πουλιά θα μπορούσε να είναι υπεύθυνα για την εισαγωγή και ενίσχυση του θανατηφόρου ιού στην Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τα τελευταία χρόνια ανθρώπινες ζωές. Η μελέτη βασίστηκε στα στοιχεία του 2010, όταν 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα σε ένα ξέσπασμα του ιού του Δυτικού Νείλου (WNV), ενώ άλλα 262 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας φλαβοϊός μείζονος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, που μεταδίδεται με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν έχουν επίπεδα ιαιμίας αρκετά υψηλά για να μολύνουν νέα κουνούπια και συνεπώς να μεταδώσουν τον ιό. Τα πουλιά, όμως, που έχουν μολυνθεί, αναπτύσσουν επίπεδα ιαιμίας αρκετά υψηλά για να μολύνουν νέα κουνούπια, ως εκ τούτου, τα πουλιά αποδεικνύονται ισχυροί ξενιστές του ιού του Δυτικού Νείλου.
Προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο άγρια ή αποδημητικά πτηνά είχαν εκτεθεί στον ιό του Δυτικού Νείλου πριν από το ξέσπασμα του 2010 στην Ελλάδα, ο καθηγητής ιολογίας Χαράλαμπος Μπιλλίνης εξέτασε ορό και δείγματα ιστών από 295 κατοίκους, αλλά και από αποδημητικά άγρια πτηνά που είχαν θηρεύσει κυνηγοί πριν και κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
Χρησιμοποιώντας δοκιμασίες ανοσοφθορισμού και δοκιμές εξουδετέρωσης του ιού για την ανάλυση δειγμάτων ως προς την παρουσία αντισωμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, η ερευνητική ομάδα του κ. Μπιλλίνη εντόπισε 53 δείγματα πτηνών με αντισώματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Το πλέον σημαντικό, όμως, ήταν ότι 14 από τα πτηνά που βρέθηκαν να είναι θετικά στον ιό του Δυτικού Νείλου είχαν θηρευτεί έως και 8 μήνες πριν το ξέσπασμα της επιδημίας στους ανθρώπους, κάτι που ενισχύει την εκτίμηση ότι η λοιμογόνος δύναμη του ιού μέσω των μολυσμένων πτηνών είναι εξαιρετικά ισχυρή και πολύ μεγάλης χρονικής διάρκειας.
Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα άγρια πτηνά είναι η αιτία για την διατήρηση και την ενίσχυση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου πριν και κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού το 2010. Ο κ. Μπιλλίνης σχολίασε: “Η διαπίστωση ότι τα μεταναστευτικά πουλιά είχαν προηγουμένως εκτεθεί στον ιό του Δυτικού Νείλου πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής μετανάστευσης, οδηγεί στην υπόθεση ότι δεν είναι μόνο τα κουνούπια, αλλά και κάθε ζωικό είδος με παρόμοια χαρακτηριστικά μετανάστευσης, όπως τα πουλιά, που θα μπορούσαν να έχουν εισάγει τον ιό στην Ελλάδα».
Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Virology Journal , καθηγήτρια ιολογίας Linfa Wang, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει τη σημασία που πρέπει να δείξουμε στα άγρια πτηνά για την επιτήρηση ζωονόσων, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου. Αποδεικνύει, επίσης, ότι η επιστημονική επιτήρηση της άγριας ζωής μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο προειδοποίησης και πρόληψης από αναδυόμενες ζωονόσους. Τα συστήματα επιτήρησης άγριας ζωής θα μπορούσαν να παρέχουν εγκαίρως πληροφορίες σχετικά με την εισαγωγή και την κυκλοφορία του ιού, την περαιτέρω διασπορά του ή την εισαγωγή νέων επικίνδυνων στελεχών».
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr