Διατροφή

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο πως η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας. Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως μία σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο ολοκληρωμένη αντιηλιακή προστασία.

Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά αποτελούν σύμμαχους του οργανισμού μας σε αυτή τη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, η απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα με τη βοήθειά τους μπορεί να συμβάλλει στον σημαντικό περιορισμό των κινδύνων που κρύβει ο ήλιος για το δέρμα μας, αλλά και στην απόκτηση ενός υγιούς μαυρίσματος. Μάθετε ποια είναι τα θρεπτικά αυτά συστατικά και σε ποιες τροφές περιέχονται:
Βιταμίνη Α: Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ μειώνει την ξηροδερμία και την ευερεθιστότητα. Θα τη βρείτε στο συκώτι, τον κρόκο του αυγού, το σπανάκι, τη ντομάτα, την πατάτα, το καρότο, το μπρόκολο και το πεπόνι.
Βιταμίνη C: Συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας και του κολλαγόνου της επιδερμίδας και συντελεί στη γρηγορότερη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων. Πηγές είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το μπρόκολο και το σπανάκι.
Βιταμίνη Ε: Ενισχύει το μαύρισμα και προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει την αφυδάτωση και τη ξηρότητα της επιδερμίδας της. Για να τα αποφύγετε συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας το σολομό, το ελαιόλαδο και τα αμύγδαλα.
Ιχνοστοιχεία: Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο διατηρούν την καλή υγεία του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος, ενώ παράλληλα περιορίζουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτά περιέχονται στις γαρίδες, τα μύδια, το χταπόδι, το κοτόπουλο, τα κάσιους, το ρύζι και τα καρύδια.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Βελτιώνουν την κεράτινη στοιβάδα του δέρματος και περιορίζουν τη φλεγμονή. Περιέχονται στο σολομό, το ηλιέλαιο και τις σαρδέλες.
Νερό: Καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σημαντική είναι η ενυδάτωση, καθώς αν δεν καταναλώνουμε αρκετά υγρά, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά, όπως και ο κίνδυνος για δερματικά εγκαύματα.

Γράφει: Κυριακού Κατερίνα, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr

 

Write A Comment