Προειδοποιήσεις για πιθανό κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, από τη χρήση παυσιπόνων που έχουν ως βάση τη δραστική ουσία δικλοφενάκη, απευθύνουν οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, σε όσους πάσχουν από σοβαρές υποκείμενες καρδιακές παθήσεις.
Ο οργανισμός φαρμάκων της Βρετανίας διευκρινίζει ότι μόνο οι ασθενείς με προβλήματα του κυκλοφορικού, καρδιακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν δικλοφενάκη και ότι οι αντενδείξεις δεν αφορούν στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Πρόκειται για ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία επώδυνων καταστάσεων,όπως οδοντικό πόνο, ημικρανία, αρθρίτιδα, διαστρέμματα, θλάσεις, αρθρίτιδα και μετεγχειρητικό πόνο, καθώς ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τη φλεγμονή. Μαζί, μάλιστα, με την ναπροξένη και την ιβουπροφένη, η δικλοφενάκη είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντι-φλεγμονώδη φάρμακα.
Όπως δήλωσε η Δρ.Σάρα Μπραντς, «οι προειδοποιήσεις αφορούν μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Για όσους δεν πάσχουν από υποκείμενες καρδιακές παθήσεις η δικλοφενάκη θα συνεχίσει να παρέχει ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο. Τα άτομα με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις που λαμβάνουν σήμερα δικλοφενάκη θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους προκειμένου να εξετάσουν μια εναλλακτική θεραπεία για την ανακούφιση του πόνου. Οι ασθενείς με ορισμένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης και το κάπνισμα θα πρέπει να χρησιμοποιούν δικλοφενάκη μετά από προσεκτική εξέταση με το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους”.
Η δικλοφενάκη αντενδείκνυται πλέον για ασθενείς με:
– Εγκεφαλική αγγειακή νόσο
– Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
– Ισχαιμική καρδιοπάθεια
– Περιφερική αρτηριακή νόσο
Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι προειδοποιήσεις αφορούν μόνο για τη δικλοφενάκη που χορηγείται σε μορφή κάψουλας, δισκίου, υπόθετου και ένεσης και όχι για τα τοπικά σκευάσματα δικλοφενάκης (τζελ ή κρέμες).
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr