Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οσμές που προέρχονται από ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπισθεί το μελάνωμα, η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Εκτός από τον εντοπισμό του μελανώματος μέσω της οσμής που παράγουν τα κύτταρα του, οι ερευνητές επίσης απέδειξαν ότι ένας ειδικός αισθητήρας που βασίζεται στην νανοτεχνολογία, θα μπορούσε με αξιόπιστο τρόπο, να διακρίνει τα κύτταρα του μελανώματος από τα φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο τρόπος αυτός είναι μία μια αξιόλογη τεχνική για τον εντοπισμό και την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος στον άνθρωπο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Chromatography B.
Το μελάνωμα, είναι ένας όγκος οποίος προσβάλλει τα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι τα ειδικά κύτταρα του δέρματος, που παράγουν την μελανίνη, η οποία δίνει το χρώμα στο δέρμα. Η ασθένεια αυτή είναι υπεύθυνη για περίπου 75% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος, με τις πιθανότητες για επιβίωση να συνδέονται άμεσα με το ποσό νωρίς ανιχνεύεται αυτές ο καρκίνος. Οι μέθοδοι που ισχύουν σήμερα, σε μεγάλο ποσοστό στηρίζονται στην οπτική εξέταση του δέρματος, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική αυτοεξέταση.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προχωρημένες μεθόδους και τεχνικές ανάλυσης για να εντοπίσουν διάφορες αιωρούμενες οργανικές χημικές ενώσεις που προέρχονται από τα κύτταρα του μελάνωματος. Στη συνέχεια, τις υπέβαλλαν σε φασματομετρικο-χρωματογραφικό έλεγχο και έτσι εντόπισαν τα διάφορα χαρακτηριστικά των φυσιολογικών κυττάρων αλλά και το μελάνωματος.
Όπως τονίζει ο ερευνητής George Petri, PhD, «αυτή μελέτη αποδεικνύει τη χρησιμότητα της εξέτασης των αιωρούμενων οργανικών χημικών ενώσεων, από τις περιοχές που υπάρχει ασθένεια, για γρήγορη και μη επεμβατική διάγνωση. Η μεθοδολογία αυτή θα μπορούσε να μας επιτρέψει να διαφοροποιήσουμε τα στάδια της εξέλιξης της νόσου».
ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr