Έρευνες

ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΛΩΣΟΥΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Την δεκαετία του ’60 ένας γιατρός από την Σοβιετική Ένωση, ο Γαβριήλ Ιλιζάρωφ, εφηύρε μία μέθοδο επιμήκυνσης των οστών. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιατρική πρακτική ένας ορθοπαιδικός κατάφερε να μεγαλώσει τα οστά μας.

Αυτό που έκανε ήταν να παρατηρήσει πως όταν «σπάσει» ένα οστό, στο κενό που δημιουργείται με την απομάκρυνση των τμημάτων, το ίδιο το οστό μεγαλώνει ώστε να ενωθεί και πάλι με το άλλο του άκρο. Ταυτόχρονα δημιουργούνται αγγεία, νεύρα και μαλακά μόρια. Για να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει στο κενό που δημιουργεί το σπάσιμο ενός οστού φανταστείται τι γίνεται όταν με το παπούτσι μας πατήσουμε μία τσίχλα! Ή τι συμβαίνει με το λιωμένο τυρί όταν ανοίξουμε το τόστ! Κάπως έτσι ξεκινά η δημιουργία νέου οστού.

Ταυτόχρονα ο Ιλιζάρωφ κατασκεύασε και ένα μεταλικό κλωβό που τοποθετείται εξωτερικά στο πόδι στο σημείο όπου δημιουργείται το κενό ώστε να βοηθήσει την ένωση των οστών.

Η μέθοδος Ιλιζάρωφ, όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία της ιατρικής, έκανε με μεγάλη επιτυχία το γύρο του κόσμου και πρόσεφερε ποιότητα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς. Οι άνθρωποι απέκτησαν τη μοναδική δυνατότητα να αυξήσουν το ύψος του σώματός τους, να διορθώσουν τις μετατραυματικές παραμορφώσες και να θεραπευθούν από κληρονομικά επίκτητα νοσήματα σκελετού.

Πολλές δεκαετίες μετά σίγουρα ο Ιλιζάρωφ δεν θα φανταζόταν πως πολλοί άνθρωποι θα εφάρμοζαν την μέθοδό του για να βρουν δουλειά ή για να βρουν γαμπρό. Εκατοντάδες κινέζοι οδηγήθηκαν σε ορθοπαιδικούς ζητώντας από 2 μέχρι και, σε ακραίες περιπτώσεις, 6 εκατοστά νέου οστού στα πόδια τους για να ψηλώσουν και να διεκδικήσουν με άλλον αέρα μία θέση εργασίας. Πολλές γυναίκες με άνισα σκέλη απέκτησαν ίσα και όμορφα πόδια ή άλλες που είχαν ψυχολογικό πρόβλημα με το ύψος τους ψήλωσαν και παντρεύτηκαν!

Η μέθοδος Ιλιζάρωφ γίνεται και στην χώρα μας με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας!

Πλεονεκτήματα της μεθόδου «Ilizarov»
Στα περισσότερα κατάγματα γίνεται κλειστή ανάταξη, χωρίς τομή του δέρματος, που έχει ως αποτέλεσμα:
• σχεδόν μηδενική μετεγχειρητική φλεγμονή του τραύματος
• απουσία ξένου υλικού και κατά συνέπεια δεύτερου χειρουργείου για αφαίρεση του υλικού
• στην περίπτωση αποτυχημένης ανάταξης, αυτή μπορεί να επιτευχθεί χωρίς χειρουργείο
• οι ασθενείς τη δεύτερη με τρίτη μετεγχειρητική ημέρα μπορούν να πατήσουν το πόδι τους

Τα ίδια πλεονεκτήματα ισχύουν και στις επιμηκύνσεις.
Το μοναδικό μειονέκτημα της μεθόδου είναι ο ογκώδης εξωτερικός σκελετός στήριξης και η απαίτηση αλλαγής των γαζών και των βελονών (για πρόληψη φλεγμονής) μία φορά την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment