Διατροφή

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΜΑΣΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Στην ετήσια συνάντηση του Ινστιτούτου Τεχνολόγων των Τροφίμων των ΗΠΑ, έγινε ευρεία συζήτηση για τη σημασία της μάσησης των τροφών και πόσο επηρεάζει το μέγεθος των σωματιδίων των τροφών την ενέργεια που τελικά παρέχεται στον οργανισμό.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Τροφίμων και Διατροφής Dr. Richard Mattes (CQ) από το Πανεπιστήμιο Purdue West Lafayette, Ind. «Όσο περισσότερο μασάτε την τροφή, τόσο λιγότερες απώλειες έχετε και τόσο περισσότερο όφελος παραμένει στο σώμα. Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των σωματιδίων της τροφής, τόσο αυξάνεται η βιο-διαθεσιμότητα της ενέργειας στο σώμα».

Κάθε άτομο, έχει τις δικές του συνήθειες για την μάσηση της τροφής και μολονότι αυτές είναι δύσκολο να αλλάξουν, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν επιλέγεται η τροφή σαν πηγή ενέργειας. Σε μια σχετική μελέτη, ζητήθηκε από τα άτομα που συμμετείχαν να μασήσουν αμύγδαλα, 10 φορές, 25 φορές η 40 φορές. Στην συνέχεια, μετρήθηκε το λίπος των κοπράνων τους και η ενέργεια που χάθηκε από τον αριθμό των μασήσεων. Η μελέτη βρήκε ότι, με λιγότερο αριθμό μασήσεων, αποβλήθηκαν από τον οργανισμό μεγαλύτερα σωματίδια. Με περισσότερη μάσηση, τα μικρότερα σωματίδια απορροφήθηκαν ευκολότερα στο σύστημα.

«Εάν ο στόχος μας είναι να απολαύσουμε μια τροφή, η οποία να είναι ευχάριστη και να προσφέρει πρωτεΐνες, ένα ολόκληρο αμύγδαλο θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή», συνεχίζει ο Dr. Mattes. «Εάν ενδιαφέρεστε να κερδίσετε το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης Ε, τότε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, το βούτυρο από αμύγδαλα ή το αμυγδαλέλαιο ίσως να αποτελούσαν για καλύτερη επιλογή».

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment