Δερματολογία

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗ ΛΥΚΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Νέες θεραπευτικές επιλογές για τη θεραπεία της νεφρικής βλάβης που συχνά εμφανίζεται σε πάσχοντες από Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, προκύπτουν από μελέτη φάσης ΙΙa, σχετικά με τη δράση της ουσίας «λακινιμόδη». Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της μελέτης, η οποία διενεργείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες TEVA και ACTIVE BIOTECH, προκύπτει ότι:
• Η λακινιμόδη έδειξε αθροιστική δράση στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή.
• Τα αποτελέσματα παρέχουν ισχυρή λογική βάση για περαιτέρω μελέτες της λακινιμόδης στην ενεργό νεφρίτιδα του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου για την επιβεβαίωση του προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που παρατηρείται σε αυτή τη μελέτη.

Η μελέτη για την χορηγούμενη από του στόματος λακινιμόδη, σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της ανοχής και της κλινικής αποτελεσματικότητας σε ασθενείς με ενεργό νεφρίτιδα συνδεόμενη με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου (ΣΕΛ ή λύκος) που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η θεραπευτική αγωγή με λακινιμόδη είχε αθροιστική επίδραση στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή για την ενεργό νεφρίτιδα συνδεόμενη με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (μυκοφαινολική μοφετίλη -ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την απόρριψη οργάνου μετά από μεταμόσχευση- και κορτικοστεροειδή), σε σύγκριση με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή μόνο.

Τα δεδομένα ανακοινώθηκαν σε παρουσίαση κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου Ρευματολογίας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου ενάντια στις Ρευματοπάθειες, στη Μαδρίτη, 12-15 Ιουνίου 2013, ως μέρος της ενότητας των πιο πρόσφατων εξελίξεων

Η μελέτη εισέρχεται στη φάση ΙΙΙ
«Οι ευνοϊκές τάσεις στη θεραπευτική αγωγή με λακινιμόδη στα καταληκτικά σημεία που αφορούν τους νεφρούς, σε συνδυασμό με το προφίλ ασφάλειας και ανοχής, παρέχουν μια ισχυρή λογική βάση για περαιτέρω κλινικές μελέτες Φάσης III», δήλωσε ο Υπεύθυνος Ερευνητής Δρ. David Jayne, Vasculitis and Lupus Clinic, Addenbrooke’s Hospital, Cambridge.

«Τα αποτελέσματα από αυτή την κλινική μελέτη διευρύνουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοτροποποιητικό προφίλ της λακινιμόδης μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με λύκο», δήλωσε ο Δρ. Michael Hayden, Πρόεδρος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης και Επιστημονικός Διευθυντής της Teva. «Το πρόγραμμα ανάπτυξης της λακινιμόδης, το οποίο περιλαμβάνει επίσης κλινικές μελέτες και για άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και η νόσος του Crohn, υπογραμμίζει τη συνεχή δέσμευση της Teva στην παραγωγή καινοτόμων και διαφοροποιημένων φαρμάκων για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών».

Νεφρική ανταπόκριση στο 62,5% των ασθενών
Η κλινική δοκιμή, NCT01085097, ήταν μια πολυκεντρική, διπλά – τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διερευνητική μελέτη 46 ασθενών με ενεργό νεφρίτιδα συνδεόμενη με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, που αξιολόγησε την από του στόματος χορηγούμενη λακινιμόδη (0,5 και 1 mg/ημέρα) έναντι του εικονικού φαρμάκου, σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτική αγωγή. Η μελέτη έδειξε, ότι σε 24 εβδομάδες επιτεύχθηκε νεφρική ανταπόκριση στο 62,5% των ασθενών με ενεργό νεφρίτιδα συνδεόμενη με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, που λάμβαναν 0,5 mg λακινιμόδης την ημέρα, σε σύγκριση με το 33,3% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Η νεφρική ανταπόκριση είναι ένα σύνθετο καταληκτικό σημείο, που μετρά διάφορες παραμέτρους της νεφρικής βελτίωσης

Προφίλ ασφαλείας
Οι αναφερθείσες ανεπιθύμητες παρενέργειες ήταν συγκρίσιμες και στις δύο ομάδες ασθενών, στην ομάδα ασθενών με δραστική θεραπευτική αγωγή και στην ομάδα των ασθενών, στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες παρατηρήθηκαν σε 12 ασθενείς (τέσσερις σε κάθε ομάδα θεραπευτικής αγωγής) και αποδόθηκαν σε μόλυνση, περιστατικά θρομβοεμβολής ή επιπλοκές σχετικές με τον λύκο. Σημειώθηκε ένας θάνατος στην ομάδα, στην οποία χορηγήθηκε δραστική θεραπευτική αγωγή, εξαιτίας λοβώδους πνευμονίας και σηψαιμίας σε έναν ασθενή σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Ο θάνατος δεν αποδόθηκε στο υπό δοκιμή φάρμακο.

Λίγα λόγια για τον Λύκο
Ο λύκος είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που συχνά προκαλεί αναπηρία. Εκτιμάται, ότι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, πάσχουν από κάποια μορφή λύκου. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλονται από λύκο είναι γυναίκες γόνιμης ηλικίας, που υποφέρουν από συμπτώματα στα οποία περιλαμβάνονται η έντονη κούραση και εξάντληση, ο πόνος στις αρθρώσεις, προβλήματα σκέψης και μνήμης και δερματικά εξανθήματα. Ο λύκος είναι δύο με τρεις φορές συχνότερος στους ανθρώπους Αφρικανικής, Ισπανικής και Ασιατικής καταγωγής, καθώς επίσης και στους ανθρώπους με καταγωγή από την Καραϊβική. Πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται ή ανταποκρίνονται μόνο εν μέρει στις τρέχουσες συνήθεις θεραπευτικές αγωγές.

Σχετικά με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο
Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους υγιείς ιστούς του σώματος, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και διάφορες ιστολογικές βλάβες. Ο ΣΕΛ μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά πιο συχνά προκαλεί βλάβες στις αρθρώσεις, στο δέρμα, στους νεφρούς, στην καρδιά, στους πνεύμονες, στις φλέβες και στον εγκέφαλο. Παρόλο που οι άνθρωποι με ΣΕΛ μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετικά και ποικίλα κλινικά συμπτώματα, μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η εξάντληση, ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις (αρθρίτιδα), ανεξήγητος πυρετός, δερματικά εξανθήματα και προβλήματα στους νεφρούς. Ο ΣΕΛ μπορεί να είναι σοβαρός, ενώ μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρος.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment