Έρευνες

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου εδώ και μερικές ώρες, προκαλώντας σκεπτικισμό. Όπως ισχυρίζεται ο εντατικολόγος Sam Parnia στο βιβλίο του «Διαγράφοντας τον θάνατο», μέσα στην επόμενη 20ετία θα επισυμβεί κάτι πρωτάκουστο, χάρη στην έρευνα που γίνεται σήμερα στον τομέα της ανάνηψης. Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται, λοιπόν, ότι ένας νεκρός θα μπορεί…να αναστηθεί μέσα σε 24 ώρες από το θάνατό του, αρκεί να έχει πεθάνει…στο σωστό σημείο!

«Με την ιατρική του σήμερα, μπορούμε να φέρουμε έναν άνθρωπο πίσω στη ζωή μέχρι μία, ίσως δύο ώρες, μερικές φορές ίσως περισσότερο, αφού σταματήσει να χτυπάει η καρδιά του και έχει καταλήξει από κυκλοφορική ανεπάρκεια. Στο μέλλον, είναι πιθανό να μπορέσουμε να αναστρέψουμε την πορεία προς το θάνατο », δήλωσε στο περιοδικό Spiegel της Γερμανίας και εξήγησε: «Είναι πιθανόν σε 20 χρόνια να είμαστε σε θέση να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στη ζωή εντός 12 ωρών ή ίσως ακόμη και 24 ωρών μετά το θάνατό τους. Θα μπορούσατε, αν θέλετε, να το ονομάσετε…ανάσταση, αν και θα εγώ θα αξακολουθούσα να το αποκαλώ ιατρική ανάνηψη.”

Επί του παρόντος οι μέσες τιμές ανάνηψης, εντός μίας ώρας από την «ευθεία γραμμή» του μόνιτορ, για καρδιοπαθείς ασθενείς στις ΗΠΑ, είναι 18% ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 16%. Ωστόσο, στο ερευνητικό κέντρο του Dr Parnia στη Νέα Υόρκη το ποσοστό αυτό είναι μεταξύ 33% και 38%.

«Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας που ανανίπτουν- αν και όχι όλοι-επανέρχονται στη ζωή χωρίς την παραμικρή νευρολογική βλάβη», είπε. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει η παρανόηση- ακόμη και μεταξύ των γιατρών- ότι ο εγκέφαλος υφίσταται μη αναστρέψιμες βλάβες, λόγω στέρησης οξυγόνου, μέσα σε 3-5 λεπτά απ΄τη στιγμή που σταματά η καρδιά. Αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη, διότι τα κύτταρα του εγκεφάλου μπορούν να ζήσουν για ώρες μετά το «θάνατο». Το βασικό μήνυμά μου είναι ότι ο «θάνατος», όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα, το 2013, είναι ένας θάνατος που μπορεί να αναστραφεί».

Ο εντατικολόγος Dr.Sam Parnia, από το Πανεπιστήμιο Stony Brooks στη Νέα Υόρκη

Πεθαίνοντας…στο σωστό σημείο
Ο Dr. Parnia φέρει, μάλιστα, ως παράδειγμα, τον ηθοποιό Τζέιμς Γκαντολφίνι,ο οποίος πέθανε σε ηλικία 51 ετών από καρδιακή προσβολή τον περασμένο μήνα στη Ρώμη. «Αν βρισκόταν στις ΗΠΑ, σίγουρα θα είχε ζήσει», λέει ο εντατικολόγος και εξηγεί: «Θα του είχαμε μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος, θα του παροχετεύαμε οξυγόνο στους ιστούς, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της ζωής. Ακολούθως, ως κλινικά νεκρό, θα τον έβλεπε καρδιολόγος. Θα του έκανε αγγειογράφημα, θα έβρισκε τον θρόμβο, θα τον αφαιρούσε, θα του έβαζε στεντ και θα του επανεκκινούσε την καρδιά».

Write A Comment