Έρευνες

ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟ ΜΟΡΙΟ ΤΗΣ “ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν το πιο «μίζερο» μόριο του εγκεφάλου – μία πρωτεΐνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης

Η πρωτεΐνη ονομάζεται CRF1 και ο ακριβής ρόλος της στην ανάπτυξη αυτών των συναισθημάτων αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια ενός από τα ισχυρότερα ακτινολογικά μηχανήματα στον κόσμο.

Πρόκειται για έναν επιταχυντή που αποκαλείται Diamond Light Source και χρησιμοποιήθηκε για να μελετηθούν τα μόρια που προεξέχουν από την εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων της υπόφυσης.

Η υπόφυση είναι ο αδένας του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι ελέγχει το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος, απελευθερώνοντας τις χημικές ουσίες του στρες στο αίμα.

Ωστόσο, έως τώρα δεν ήταν γνωστό πως ακριβώς το κάνει αυτό.

Ομάδα επιστημόνων από την εταιρεία Heptares Therapeutics, που εδρεύει στο Χέρτφορντσαϊρ, αποφάσισαν να λύσουν το μυστήριο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Όπως διαπίστωσαν, η CRF1 «κάθεται» στην εξωτερική επιφάνεια των υποφυσιακών κυττάρων, αναζητώντας μόρια του στρες που απελευθερώνονται από τον υποθάλαμο – μία άλλη δομή του εγκεφάλου.

Μόλις η CRF1 εντοπίσει ένα μόριο του στρες, δίνει το σήμα για να απελευθερωθούν ορμόνες του στρες – και με τον καιρό οδηγεί στις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη.

Με την βοήθεια του πανίσχυρου επιταχυντή τους, οι ερευνητές αποτύπωσαν ολόκληρη την ατομική δομή της CRF1, εντοπίζοντας σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «θαυμάσιο στόχο για νέα φάρμακα».

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Write A Comment