Η μελιτζάνα είναι αναμφίβολα η πρωταγωνίστρια των καλοκαιρινών λαχανικών και μια γευστική νότα σε κάθε φαγητό.
Μπορείτε να την απολαύσετε με χίλιους τρόπους και να είναι σίγουρο ότι θα σας χαρίσει την ιδιαίτερη γεύση της. Τηγανητή, ψητή, στην κατσαρόλα, στη σχάρα, σε σάλτσες, σε μπουρεκάκια, ως μελιτζανοσαλάτα, γεμιστές, σκέτες ή με κρέας και φυσικά ως μουσακά.
Η μελιτζάνα τον Αύγουστο είναι στα καλύτερά της και παρότι όλοι ξέρετε ότι απορροφά το λάδι σαν σφουγγάρι, στην πραγματικότητα ως λαχανικό είναι ιδιαίτερα διαιτητικό καθώς έχει ελάχιστες θερμίδες και καθόλου λίπος.
Μελιτζάνα – Τι προσφέρει στον οργανισμό
Η μελιτζάνα έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στη δυσκοιλιότητα και την μείωση της χοληστερίνης και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Επιπλέον μας χαρίζει:
– Φυτικές ίνες
– Βιταμίνες Α, Β, C
– Κάλιο
– Μαγνήσιο
– Φώσφορο
– Φλαβονοειδή
Πώς διατηρούνται οι μελιτζάνες
Αφού διαλέξετε φρεσκοκομμένες και καλές μελιτζάνες (με λεία σκληρή σάρκα και πράσινο κοτσάνι), τυλίξτε τες μια μια με χαρτί κουζίνας και αποθηκεύστε τες στο ψυγείο. Θα διατηρηθούν περίπου μια εβδομάδα «ζωηρές».
Μια διαιτητική συνταγή με μελιτζάνες
Θα χρειαστείτε μελιτζάνες, φρέσκες ντομάτες, σκόρδο, τυρί φέτα, προαιρετικά πράσινη πιπεριά, αλάτι, λάδι, ρίγανη.
Αφού καθαρίσετε και πλύνετε τις μελιτζάνες, κόψτε τες κατά μήκος, στα δύο αν είναι μακριές τσακώνικες ή σε τέσσερις φέτες αν είναι μεγάλες φλάσκες.
Πάρτε ένα ταψί, αλείψτε το με λίγο λάδι, στρώστε τις μελιτζάνες μία μία και αφού τις αλατίσετε αλείψτε κάθε μία με ένα πινέλο βουτηγμένο σε ελαιόλαδο.
Βάλτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς) και αφήστε τες για 10 – 15 λεπτά να ψηθούν.
Όσο οι μελιτζάνες ψήνονται τρίψτε φρέσκια ντομάτα ή αν σας αρέσει κόψτε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια ή ακόμη και σε λεπτές φέτες. Θα χρειαστείτε αρκετή ποσότητα ντομάτας τόση που να καλύπτει τις μελιτζάνες που έχετε στο φούρνο.
Ψιλοκόψτε επίσης σκόρδο αν σας αρέσει.
Μόλις ψηθούν οι μελιτζάνες τόσο όσο να είναι σχεδόν έτοιμες, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και βάλτε σε κάθε κομμάτι μελιτζάνας λίγο σκόρδο, λίγη από την ποσότητα από την τριμμένη ντομάτα, ένα κομματάκι τυρί φέτα και σκεπάστε ξανά με τριμμένη ντομάτα, αλατίστε προσθέστε ρίγανη και αν σας αρέσει διακοσμήστε με μια ροδέλα πράσινης πιπεριάς.
Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για κάθε κομμάτι μελιτζάνας. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία βάλτε σε κάθε κομμάτι λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και βάλτε ξανά το ταψί στο φούρνο για 10 λεπτά.
Το φαγητό μπορεί να σερβιριστεί είτε ως κύριο πιάτο είτε ως ορεκτικό. Με αυτό τον τρόπο έχετε ένα φαγητό ελαφρύ που αναδεικνύει όλη τη γεύση της μελιτζάνας.
Απολαύστε την πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού και αφήστε να χαρίσει γεύση τα καλοκαιρινά σας τραπέζια.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr