Σύμφωνα με μια ανασκόπηση η οποία δημοσιεύεται στο αρχείο The Cochrane Library, η καθυστερημένη αποκοπή του ομφάλιου λώρου μετά τη γέννηση ωφελεί το νεογέννητο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι με την τεχνική αυτή, τα επίπεδα του αίματος σιδήρου των βρεφών, ήταν πιο φυσιολογικά.
Σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, αποτελεί σταθερή πρακτική να αποκόπτεται ο ομφάλιος λώρος, που συνδέει τη μητέρα και το βρέφος, σε λιγότερο από ένα λεπτό μετά τη γέννηση. Όμως, η αποκοπή του λώρου πολύ νωρίς, μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αίματος που διοχετεύεται από τη μητέρα μέσω του πλακούντα, επηρεάζοντας έτσι τα αποθέματα του βρέφους σε σίδηρο. Από την άλλη μεριά, η καθυστερημένη αποκοπή του λώρου, η οποία πραγματοποιείται περισσότερο από ένα λεπτό μετά τη γέννηση, μπορεί επίσης να αυξήσει ελαφρά τον κίνδυνο εμφάνισης ίκτερου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συνιστά αυτή τη στιγμή, η αποκοπή του ομφάλιου λώρου, να γίνεται μεταξύ ενός και τριών λεπτών μετά τη γέννηση.
Οι ερευνητές ανασκόπησαν τα δεδομένα από 15 κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 3911 γυναίκες και τα βρέφη τους. Εξέτασαν ξεχωριστά τα αποτελέσματα για τις μητέρες και τα βρέφη και εξέτασαν τις συγκεντρώσεις της αιμοσφαιρίνης, σαν ένα δείκτη φυσιολογικών επιπέδων αίματος και σιδήρου.
Με την αποκοπή του λώρου αργότερα, τα βρέφη είχαν υψηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης μεταξύ μιας και δύο ημερών μετά τη γέννηση, και λιγότερη πιθανότητα να έχουν ανεπάρκεια σιδήρου τρεις έως έξι μήνες μετά τη γέννηση. Το βάρος γέννησης επίσης ήταν υψηλότερο με την καθυστερημένη αποκοπή του λώρου.
ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr