Έως και 23% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή άλλη σοβαρή καρδιολογική βλάβη, αντιμετωπίζουν όσοι βιώνουν καθημερινά εργασιακό στρες. Οι αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις λόγω οικονομικής κίσης, οι σφιχτές χρονικές προθεσμίες, ο φόρτος εργασίας που δύσκολα διαχειρίζεται κανείς στο εργασιακό ωράριο, αλλά και η ευθύνη λόγω «θέσης» στον επαγγελματικό χώρο, όλα αυτά εξοντώνουν την καρδιά και τα αγγεία, σύμφωνα με έρευνα του University College του Λονδίνου (UCL).
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, μελέτησαν επί 7,5 χρόνια σχεδόν 200.000 ανθρώπους από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία), οι οποίοι δεν είχαν στο παρελθόν καρδιολογικά προβλήματα.
Η μελέτη -που αξιολόγησε τα ευρήματα 13 προηγούμενων σχετικών ερευνών- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 3,4% των εμφραγμάτων μπορεί να αποδοθεί στο εργασιακό στρες, ένα όχι αμελητέο ποσοστό, αλλά πάντως πολύ μικρότερο από το 36% που αποδίδεται στο κάπνισμα και το 12% που αποδίδεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε εργασία ή επάγγελμα μπορεί να οδηγήσει σ’ επικίνδυνο στρες, όμως το φαινόμενο είναι ακόμα συχνότερο σε όσους έχουν χαμηλότερη εργασιακή εξειδίκευση. Για παράδειγμα, οι γιατροί, που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων, είναι λιγότερο πιθανό να στρεσαριστούν σε σχέση με ένα βιομηχανικό εργάτη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρέχουσα οικονομική κρίση σχεδόν σίγουρα ενισχύει τη σχέση ανάμεσα στο εργασιακό στρες και τον κίνδυνο για την καρδιά.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr