Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα βασικότερα και πιο σημαντικά συστατικά του οργανισμού. Στο ανθρώπινο σώμα περιέχεται φυσιολογικά σε ποσοστό περίπου 1.5 % του συνολικού βάρους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού περιέχεται στα οστά και τα δόντια. Εκτός όμως από το δομικό του ρόλου στον ανθρώπινο οργανισμό, διαδραματίζει σημαντικότατο λειτουργικό ρόλο, καθώς αποτελεί βασικότατο συστατικό πολλών οδών και αντιδράσεων στον οργανισμό, όπως της συστολής και κινήσεων των μυών, της μετάδοσης των νευρικών ερεθισμάτων δια μέσου των νευρικών ινών κ.λ.π.. Αντιλαμβάνεται κατά συνέπεια κανείς ότι η έλλειψη του ασβεστίου μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα και σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πέρα όμως από τις παραπάνω λειτουργίες του, τελευταία έχει συσχετιστεί και με τη μείωση του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αποτελούν τις κυριότερες διατροφικές πηγές ασβεστίου μπορούν να συμβάλλουν και άμεσα στο αδυνάτισμα. Τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα προήλθαν από πειραματόζωα πριν από 10 χρόνια περίπου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επαληθευτεί και σε ανθρώπους. Η ιδιότητά τους αυτή φαίνεται ότι οφείλεται αφενός κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και σε μικρότερο βαθμό σε ορισμένα πεπτίδια που περιέχονται στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Το ασβέστιο που προσλαμβάνουμε με τη διατροφή μας πιστεύεται ότι παίζει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο στη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και κυρίως στο μεταβολισμό των λιπών. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, δίαιτες αδυνατίσματος που είναι πλούσιες σε ασβέστιο αυξάνουν τη λιπόλυση και συμβάλλουν στη διατήρηση της θερμογένεσης κατά το θερμιδικό περιορισμό (υποθερμιδικές δίαιτες), συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην απώλεια του σωματικού βάρους.
Εξετάζοντας την παραπάνω θεωρία σε μια από τις πρώτες έρευνες που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, συγκρίθηκαν δύο ομάδες εθελοντών που ακολουθούσαν ισοθερμιδικές δίαιτες αδυνατίσματος (ίδιες θερμίδες), που διέφεραν μεταξύ τους ως προς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, ενώ η δεύτερη δεν προσλάμβανε καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρατηρήθηκε ότι η πρώτη ομάδα που ακολουθούσε τη δίαιτα με υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών έχασε σημαντικά περισσότερο σωματικό βάρος σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα.
Ο μηχανισμός με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι πλήρως διευκρινισμένος. Πιστεύεται ότι ρόλο-κλειδί κατέχει μια ορμόνη του οργανισμού, η καλσιτονίνη, ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και εκκρίνεται όταν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα είναι χαμηλά. Έχει βρεθεί ότι η αύξηση της καλσιτονίνης μειώνει τη λιπόλυση και αυξάνει την αποθήκευση λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό. Συνεπώς, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, η συγκέντρωσή του στο αίμα είναι επίσης υψηλή και δεν εκκρίνεται η ορμόνη καλσιτονίνη. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι αυξάνεται η λιπόλυση και με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η απώλεια κιλών και λιπώδους ιστού. Εκτός όμως από το ασβέστιο φαίνεται ότι η ιδιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων να επιταχύνουν την απώλεια σωματικού βάρους πιθανόν οφείλεται και σε κάποιον άλλο παράγοντα του γάλακτος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί οι παράγοντες είναι ορισμένα πεπτίδια του γάλακτος, τα οποία έμμεσα συμβάλλουν στην αύξηση του ρυθμού της λιπόλυσης στον οργανισμό, συνεργιστικά με το ασβέστιο.
Αν και ο ακριβής μηχανισμός φαίνεται να είναι πολύπλοκος και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες κυρίως σε ανθρώπους για να διευκρινιστεί πλήρως, το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα πιθανόν να αποτελούν ένα πολύ καλό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών.
Προς την κατεύθυνση της επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση τρόφιμα που είναι πλούσια στο συγκεκριμένο συστατικό. Η καλύτερη διατροφική πηγή είναι τα γαλακτοκομικά προϊόν (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης. Αυτό που ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι και τα συγκεκριμένα προϊόντα εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού.
Κυριότερες διατροφικές πηγές ασβεστίου
Τρόφιμο – Περιεκτικότητα σε ασβέστιο (στα 100 γρ.)
Γάλα πλήρες 120 mg
Γιαούρτι πλήρες 200 mg
Γιδοτύρι 300 mg
Φέτα 384 mg
Παρμεζάνα 1220 mg
Μπρόκολο Βρασμένο 76 mg
Σπανάκι Βρασμένο 600 mg
Σαρδέλα 620 mg
Σουσάμι 750 mg
Ταχίνι 410 mg
ΠΗΓΗ: www.diettv.gr