Ιατρικά Νέα

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ: ΕΥΚΟΛΗ Ή ΔΥΣΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μετά τις διακοπές του καλοκαιριού πολλοί γονείς προβληματίζονται σχετικά με την επιλογή ενός κατάλληλου παιδικού σταθμού για το παιδί τους. Η αλήθεια είναι ότι η εύρεση παιδικού σταθμού είναι πολύ σημαντική και καθοριστική για να εξελιχθεί όλη η ακαδημαϊκή χρονιά με ψυχραιμία και ηρεμία.

Η προσχολική ηλικία (1-5 χρόνων) αποτελεί κομβικό σημείο ανάπτυξης κι εξέλιξης της προσωπικότητας του παιδιού σε ψυχικά υγιή ενήλικα. Είναι κάτι που τονίζω και προσπαθώ να υπενθυμίζω συνέχεια γιατί μέσα από την ρουτίνα της καθημερινότητας ξεχνάμε πολύ εύκολα και γρήγορα.

Έτσι, θεωρείται πολύ σημαντικό να δώσουμε την ανάλογη σημασία στην εκπαίδευση αλλά και διαπαιδαγώγηση των παιδιών σ’ αυτό το στάδιο ανάπτυξης κι εξέλιξης τους. Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται ποια ηλικία είναι αυτή που θεωρείται κατάλληλη για να πάει ένα παιδί σε παιδικό σταθμό και ποιος παιδικός σταθμός θεωρείται κατάλληλος για να φιλοξενήσει το παιδί τους.

Προσωπικά, θεωρώ ότι η πιο κατάλληλη ηλικία είναι η ηλικία αυτή που το παιδί μπορεί να εκφράσει αλλά και να μεταφέρει λεκτικά ότι βιώνει. Η ηλικία των 3 χρόνων θεωρείται ιδανική, γιατί το παιδί έχει ολοκληρώσει το στάδιο της εκπαίδευσης της τουαλέτας και μπορεί να εκφράζεται και να μεταφέρει μηνύματα, χρήσιμες πληροφορίες στους γονείς του σχετικά με την καθημερινότητά του.

Από την άλλη, όμως, αρκετοί εργαζόμενοι γονείς δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν μέχρι αυτή την ηλικία γιατί επιβάλλεται να βρίσκονται στις δουλειές τους. Είμαι σίγουρη ότι το ένστικτο τους θα τους βοηθήσει να καταλάβουν εύκολα και γρήγορα πότε το παιδί τους είναι ευχαριστημένο και περνάει καλά σε έναν χώρο, παρατηρώντας και μόνο την συμπεριφορά του αλλά και πραγματοποιώντας επισκέψεις στον παιδικό σταθμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο παιδικός σταθμός, επίσης, αποτελεί το πρώτο και κυριότερο περιβάλλον κοινωνικοποίησης και ομαδοποίησης του παιδιού. Το παιδί βρίσκεται για πρώτη φορά σε έναν χώρο άγνωστο και μακριά από την ασφάλεια που του προσφέρει η οικογένεια. Η αλήθεια είναι ότι η προσέλευση ενός παιδιού σε παιδικό σταθμό το βοηθάει πολύ γρήγορα να ομαδοποιηθεί και κοινωνικοποιηθεί, έτσι ώστε στο μέλλον να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα ένταξης και προσαρμογής σε νέο περιβάλλον αλλά και στην δημιουργία καινούριων κοινωνικών σχέσεων κι επαφών με συνομηλίκους του.

Επιπλέον, το παιδί αναγκάζεται να προσαρμοστεί στους κανόνες ενός ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, που δρα χωρίς συναισθηματικούς περιορισμούς. Με λίγα λόγια, η πειθαρχία εδραιώνεται και προσαρμόζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Ακόμα και στο σπίτι μεταφέρει στοιχεία και κανόνες που έχει διδαχτεί από το νέο φορέα της διαπαιδαγώγησης κι εκπαίδευσης του.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο αποτελεί περίοδο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, στις νέες συνθήκες, στους νέους κανόνες αλλά και πολύ απλά στα νέα πρόσωπα. Τα περισσότερα παιδάκια χρειάζονται αυτό το χρονικό περιθώριο προσαρμογής αλλά και οι ίδιοι οι γονείς που πολλές φορές μεταφέρουν το δικό τους άγχος στα παιδιά σχετικά με την νέα κατάσταση.

Γι αυτό η ηρεμία, ψυχραιμία και υπομονή των γονέων παίζει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία ένταξης του παιδιού σ’ένα παιδικό σταθμό. Πρώτα απ’ όλα, ως ενήλικες προσπαθούμε να βρούμε εκείνον τον παιδικό σταθμό που ταιριάζει περισσότερο στα δεδομένα της δικής μας οικογένειας. Δεν μας ενδιαφέρει, σ’ αυτή την περίπτωση, το πανομοιότυπο, αλλά αυτό που θεωρούμε ότι είναι πιο κοντά σε εμάς. Και είμαστε τόσο παρεμβατικοί όσο αυτό μας επιτρέπεται, εκφράζοντας διακριτικά την άποψη μας, παρατηρώντας αντικειμενικά και χωρίς υπερπροστασία.

Για εμάς θα είναι πάντα τα γλυκά μας αγγελουδάκια, όμως, να ξέρετε ότι όσο πιο αντικειμενικοί προσπαθείτε να είστε μαζί τους τα βοηθάτε να γίνουν μελλοντικά κοινωνικά ευέλικτοι ενήλικες. Να εξοπλιστούν με θάρρος και τόλμη για να μπορέσουν να επιβιώσουν συναισθηματικά, ψυχικά, πνευματικά και σωματικά εκεί έξω, σ’ έναν κόσμο σκληρό αλλά συγχρόνως και τόσο όμορφο.

Η έναρξη σε ένα παιδικό σταθμό δίνει στα παιδιά την ευκαιρία συναναστροφής και συσχετισμού με άλλους ανθρώπους και διαφορετικό περιβάλλον. Εντείνει το ένστικτο της επιβίωσης αλλά και την αύξηση και εδραίωση της προσαρμοστικότητας.

Από την άλλη είναι καλό να εστιάσουμε στο θέμα ασφάλειας των παιδιών όση ώρα βρίσκονται στον παιδικό σταθμό και χωρίς να το θεωρούμε ελαχίστης σημασίας. Πολλές φορές έχουμε την τάση να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε θέματα συναισθηματικής ασφάλειας, ξεχνώντας την σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των παιδιών μας.

Γι αυτό πρωτίστως είναι σημαντικό να κάνουμε μία έρευνα αγοράς, υπολογίζοντας συνολικά τις υπηρεσίες και προϋποθέσεις που πληροί ένας παιδικός σταθμός. Οι επισκέψεις στον υποψήφιο παιδικό σταθμό από τους γονείς καλό θα είναι να πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια λειτουργίας του, γιατί έτσι θα τους δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν το προσωπικό την ώρα δράσης και να αποκτήσουν πιο ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου.

Μπορεί να φαίνεται δύσκολη και χρονοβόρος διαδικασία η επιλογή παιδικού σταθμού. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να επιλεγεί ένας χώρος που θα μας ταιριάζει και θα μας εμπνέει ασφάλεια για να εμπιστευτούμε ότι πιο πολύτιμο έχουμε και αγαπάμε, τα ίδια τα παιδιά μας. Γι αυτό δώστε την ανάλογη προσοχή και τον ανάλογο χρόνο για να αισθάνεστε σίγουροι και ικανοποιημένοι με την επιλογή του χώρου. Και σίγουρα μία μεγάλη αγκαλιά και η ζεστή θαλπωρή του σπιτιού θα περιμένει τα παιδάκια σας μόλις επιστρέφουν από τον παιδικό σταθμό για να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα με τους σημαντικούς άλλους της ζωής τους.

Γράφει: Γ. Μιγγείρου, MSc Συμβουλευτική Ψυχολόγος
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

 

Write A Comment