Θα κάνουν… μπίζνες στο Αιγαίο
Έμφαση στον ιατρικό τουρισμό δίνει η Τουρκία, επενδύοντας πλέον εκτός από τις υγειονομικές μονάδες επί εδάφους και σε πλωτά νοσοκομεία που θα καταπλέουν και στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Sabah», η Τουρκία υλοποιεί πρόγραμμα για τον ιατρικό τουρισμό με δύο κεντρικούς άξονες: τη δημιουργία τεσσάρων νοσοκομειακών συμπλεγμάτων σε ισάριθμες περιοχές της χώρας κυρίως για αλλοδαπούς ασθενείς και την κατασκευή δύο πλωτών νοσοκομείων πλήρως εξοπλισμένων με όλα τα ιατρο-τεχνολογικά μέσα για την νοσηλεία των ασθενών.
Οι συγκεκριμένες δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, που εκπόνησε το αρμόδιο υπουργείο με επικεφαλής τον καταγόμενο από την Κομοτηνή κ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου. Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί έως το 2017.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το περασμένο έτος 180.000 τουρίστες νοσηλεύτηκαν σε τουρκικές υγειονομικές μονάδες. Η τουρκική δεξαμενή των ιατρικών τουριστών αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί την επόμενη τετραετία, με τους αρμόδιους της γείτονος χώρας να εκτιμούν ότι οι ιατρικοί τουρίστες θα φτάσουν τις 400.000 έως το 2017.
«Χάνεται» το ελληνικό πλεονέκτημα
Την ίδια στιγμή, αναξιοποίητο μένει το ελληνικό δυναμικό αλλά και οι υποδομές τόσο του ΕΣΥ όσο και του ιδιωτικού τομέα της υγείας
«Ο κλάδος υγείας στην Ελλάδα ως πάροχος ιατρικού τουρισμού διαθέτει καλές υποδομές σε κτίρια και εξοπλισμό, σε πολλές περιοχές της χώρας, πολλούς και καλούς ιατρούς στις περισσότερες ειδικότητες. Πάσχει όμως σε ό,τι αφορά την οργάνωση και τις διαδικασίες, το μάρκετιγκ και το θεσμικό πλαίσιο» ήταν οι σκληρές διαπιστώσεις των ειδικών του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής που ολοκλήρωσαν έρευνα για τον ιατρικό τουρισμό –και για λογαριασμό του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου της χώρας μας.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, έως και 100.000 τουρίστες θα μπορούσαν να επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως για ιατρικούς λόγους, με τη μέση δαπάνη να είναι 4.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 για ιατρικά έξοδα και 1.000 ευρώ για διαμονή και συναφή.
Οι «ανταγωνιστικές» ιατρικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα είναι κατά τη μελέτη, εκείνες που αφορούν τους νεφροπαθείς, τα ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας και τους ασθενείς που χρειάζονται αποκατάσταση πχ περιστατικά με εγκεφαλικά, τροχαία κα.
ΠΗΓΗ: www.protothema.gr