Οι άνδρες και οι γυναίκες που παίρνουν φάρμακα για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης του αίματος είναι κατά κάποιο τρόπο προστατευμένοι από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Μάλιστα όσοι παίρνουν β-αναστολείς είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι από την άνοια, καθώς οι ασθενείς που παίρνουν τα εν λόγω φάρμακα παρουσιάζουν τις λιγότερες εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πάντως, η αντιϋπερτασική αγωγή αποδεικνύεται θετική για τον εγκέφαλο ανεξαρτήτως του είδους των φαρμάκων που παίρνει το άτομο.
Ο Δρ Λον Γουάιτ και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Έρευνας της Υγείας και Εκπαίδευσης στην Χονολουλού μελέτησαν ηλικιωμένους αμερικανο-ιάπωνες άνδρες που είχαν λάβει μέρος στην διαρκή μελέτη Honolulu-Asia Aging Study. Αυτοψίες είχαν γίνει σε 774 άνδρες μετά τον θάνατό τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έπασχαν από υπέρταση ή έκαναν εν ζωή θεραπεία για τη νόσο. Το 15% αυτών είχε πάρει β-αναστολείς μόνο, ενώ το 18% β-αναστολείς μαζί με άλλη αντιϋπερτασική αγωγή.
Όσοι είχαν πάρει β-αναστολείς είχαν τις λιγότερες εγκεφαλικές ανωμαλίες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης είχαν λιγότερα μικροέμφρακτα, τα οποία προκύπτουν όταν το αίμα δεν φτάνει σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου προκαλώντας πολλαπλά μικροσκοπικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι άνδρες που είχαν πάρει β-αναστολείς μόνο ή συνδυαστικά με άλλα φάρμακα είχαν επίσης λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου τους. Η συρρίκνωση στον εγκέφαλο συμβαίνει όταν η νόσος Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται και προοδεύει όσο το άτομο μεγαλώνει.
Η μελέτη σε κάθε περίπτωση δεν αποδεικνύει ότι οι β-αναστολείς προλαμβάνουν τη νόσο Αλτσχάιμερ σε άτομα που δεν πάσχουν από υπέρταση. Αντιθέτως, τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ. Η θεραπεία της υπέρτασης με β-αναστολείς μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου στο σημείο εκείνο που ισχύει και για τα υγιή άτομα.
ΠΗΓΗ: www.health.in.gr