Οι άντρες διατρέχουν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες απ’ όσες οι γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους από κακόηθες μελάνωμα, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Αυτό ισχύει παρ’ ότι ετησίως αναπτύσσουν τη νόσο παρόμοιοι αριθμοί ανδρών και γυναικών.
Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.
Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Cancer Research UK, η ανάλυση στατιστικών δεδομένων του 2011 έδειξε ότι η θνησιμότητα από μελάνωμα στη Βρετανία ήταν για τους άντρες 3,4 ανά 100.000 πληθυσμού έναντι 2 ανά 100.000 για τις γυναίκες.
Αυτό σημαίνει ότι από τους 6.200 Βρετανούς που διαγιγνώσκονται ετησίως με μελάνωμα, οι 1.300 θα πεθάνουν από τη νόσο, έναντι των 900 από τις 6.600 γυναίκες ασθενείς.
Οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος τη νόσο είναι παρόμοια στα δύο φύλα – 17,2 ανά 100.000 για τους άνδρες και 17,3 ανά 100.000 για τις γυναίκες.
Ο βρετανικός οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 έως σήμερα, η θνητότητα των ανδρών από μελάνωμα αυξήθηκε κατά 185%, ενώ στις γυναίκες η αντίστοιχη αύξηση ήταν 55%.
Ο Cancer Research UKπροβλέπει επίσης ότι η θνησιμότητα των ανδρών θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, ενώ θα παραμείνει σταθερή στις γυναίκες.
Όπως εξήγησε η δρ Τζούλια Νιούτον-Μπίσοπ, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και ειδική σύμβουλος του Cancer Research UK, τα υπάρχοντα ευρήματα αποδίδουν την διαφορά στις θνησιμότητες μεταξύ των δύο φύλων στο ότι οι άντρες είναι πιθανότερο να διαγνωστούν σε προχωρημένα στάδια του μελανώματος.
Επιπλέον, φαίνεται πως υπάρχουν και «ισχυρές βιολογικές αιτίες πίσω από την παρατηρούμενη διαφορά και γι’ αυτό πραγματοποιούνται έρευνες για να εξακριβωθεί γιατί ο ανδρικός και ο γυναικείος οργανισμός αντιμετωπίζουν διαφορετικά το μελάνωμα», πρόσθεσε.
Μία άλλη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι ότι το μελάνωμα τείνει να εμφανίζεται σε διαφορετικά τμήματα του σώματος – πιο συχνά στην πλάτη και στο στήθος στους άντρες, και στα χέρια και στα πόδια στις γυναίκες.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr