Γυναίκα

ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Καλύτερες προοπτικές για παράταση της επιβίωσης και βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού διαφαίνονται από τα καινούργια φάρμακα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στις ΗΠΑ και τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα και στην Ελλάδα. Πρόκειται για φάρμακα που έχουν καλύτερο προφίλ ασφαλείας έναντι της συμβατικής χημειοθεραπείας και λιγότερες παρενέργειες, αναφέρει στο ο ογκολόγος παθολόγος στην Α’ Ογκολογική Παθολογική Κλινική του Θεαγενείου Αναστάσιος Μπούτης.

Τις νεότερες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού παρουσιάζει, σήμερα, ο κ. Μπούτης, το πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνει, στο Θεαγένειο, ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” νομού Θεσσαλονίκης.

“Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον μια χρόνια νόσο που απαιτεί πολυπαραγοντική αντιμετώπιση, αρμονική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολύπλευρη υποστήριξη για να οδηγήσει σε μακρά και ποιοτική επιβίωση. Κάθε απόλυτη άποψη και κάθε μονόπλευρη θεώρηση στην αντιμετώπιση της γυναίκας με μεταστατικό καρκίνο του μαστού αποτελεί μύθο που δεν πρέπει να συντηρείται στη σύγχρονη εποχή. Οι στόχοι της αντιμετώπισης του μεταστατικού καρκίνου του μαστού είναι η παράταση της επιβίωσης, η επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας, η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι θεραπευτικές επιλογές που έχει ο ογκολόγος είναι η ορμονοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, οι στοχεύουσες θεραπείες και η υποστηρικτική θεραπεία. Ο μεταστατικός καρκίνος είναι πεδίο μεγάλου ενδιαφέροντος στην έρευνα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση νέων νεώτερων φαρμάκων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την επιβίωση. Τα τελευταία 4-5 χρόνια κυκλοφόρησαν τέσσερα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, ενώ άλλα δύο, που κυκλοφόρησαν κατά την τελευταία διετία στις ΗΠΑ, περιμένουν έγκριση για να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας” εξηγεί ο κ. Μπούτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, το 29% των νέων περιπτώσεων καρκίνου στις γυναίκες αφορά τον καρκίνο του μαστού. Ένα ποσοστό 14% από το σύνολο των θανάτων καρκινοπαθών γυναικών οφείλεται στον καρκίνο του μαστού.

Η πιθανότητα να προσβληθεί μία γυναίκα από καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της είναι 12,76% ,δηλαδή μία στις οκτώ γυναίκες θα προσβληθεί από την πάθηση. Μέχρι την ηλικία των 39 ετών, η πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού είναι μία στις 210 (0,48%) γυναίκες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Έτσι, στις ηλικίες 40-59 ετών, η πιθανότητα είναι 3,98% ( μία στις 25), μεταξύ 60 και 69 σημειώνει μια μικρή μείωση στα 3,65% (μία στις 27), ενώ σε ηλικίες άνω των 70 αυξάνεται στο 6,84% (μία στις 15).

“Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι κατά κανόνα ανίατος και μπορεί να συμβεί στον καθένα ανεξαρτήτως ηλικίας, σταδίου και φυλής. Ωστόσο, δεν αποτελεί “θανατική καταδίκη”, αφού με τις νέες θεραπείες μπορεί να επιτευχθεί μακρά και ποιοτική επιβίωση. Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού είναι αντιμετωπίσιμος με πολλούς και αποτελεσματικούς θεραπευτικούς χειρισμούς. Όσο πιο πρώιμη είναι η διάγνωση τόσο πιο μικρή είναι η πιθανότητα μετάστασης, π.χ. αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε πρώιμη φάση του Ι σταδίου, η πιθανότητα μετάστασης είναι μικρότερη από 5%, ενώ αν διαγνωστεί σε πρώιμη φάση του ΙΙΙ σταδίου, η πιθανότητα μετάστασης αυξάνει στο 50%” προσθέτει ο κ. Μπούτης.

Μεταστάσεις καρκίνου του μαστού μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα όργανα, αλλά πιο συχνές είναι στα οστά, στους πνεύμονες και το ήπαρ. Οι περισσότερες υποτροπές ή μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού παρατηρούνται 2-3 ή 6-7 χρόνια, μετά τη διάγνωση αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί και μετά 30 χρόνια. Ανάλογα με τον υπότυπο του καρκίνου, η μεταστατική νόσος έχει διαφορετική εξέλιξη και συμπεριφορά και να μπορεί να αντιμετωπιστεί με ή χωρίς χειρουργείο. Η απόφαση για τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται από το ογκολογικό συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment