Ειδήσεις

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΓΡΙΠΗΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ένα βήμα πιο κοντά σε ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από όλα τα νέα, απειλητικά στελέχη της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων βρίσκονται οι επιστήμονες, χάρη στη νέα γρίπη του 2009.

Η δημιουργία ενός αντιγριπικού εμβολίου που θα προστατεύει από όλα τα στελέχη των ιών της γρίπης είναι εξαιρετικά δύσκολη, διότι οι ιοί αυτοί μεταλλάσσονται διαρκώς.

Έτσι, κάθε χρόνο δημιουργούνται εμβόλια τα οποία στοχεύουν στα στελέχη που κυκλοφορούν περισσότερο στον πλανήτη την συγκεκριμένη χρονιά – και ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε φθινόπωρο.

Χάρη, όμως, σε μελέτη που διεξήχθη στη διάρκεια της πανδημίας της νέας γρίπης (γρίπη των χοίρων) του 2009, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα νέο εμβόλιο που θα προστατεύει από τα νέα, απειλητικά στελέχη.

Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) χρησιμοποίησαν την πανδημία ως φυσικό πείραμα, για να καταλάβουν γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν από τον ιό της γρίπης και άλλοι όχι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ατζίτ Λαλβάνι, επιστράτευσαν 342 υπαλλήλους και φοιτητές του Imperial, οι οποίοι έδωσαν δείγματα αίματος και ρινικών εκκριμάτων.

Κάθε τρεις εβδομάδες και έως τη λήξη της πανδημίας, οι ερευνητές τους ζητούσαν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για την κατάσταση της υγείας τους. Εάν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα γρίπης, υποβάλλονταν σε εξέταση ρινικών εκκριμάτων.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature Medicine», διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές αρρώστησαν πιο βαριά απ’ όλους είχαν τα λιγότερα CD8 Τ-κύτταρα στο αίμα τους.

Όσοι, εξάλλου, κόλλησαν τον ιό αλλά δεν ανέπτυξαν κανένα ή εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα, είχαν τα περισσότερα CD8 T-κύτταρα στο αίμα τους.

Τα κύτταρα αυτά παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να σκοτώσουν τους ιούς της γρίπης.

«Διαρκώς εμφανίζονται νέα στελέχη της γρίπης, ορισμένα εκ των οποίων είναι θανατηφόρα. Έτσι, το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργηθεί ένα καθολικό εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των στελεχών των ιών της γρίπης», δήλωσε ο δρ Λαλβάνι, ο οποίος είναι καθηγητής και διευθυντής στον Τομέα Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του ICL.

Και συνέχισε: «Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τα CD8 T-κύτταρα σε αντίδραση σε μια συνηθισμένη εποχή γρίπης. Τα κύτταρα αυτά επιτίθενται στον πυρήνα των ιών της γρίπης, ο οποίος δεν αλλάζει αλλά είναι ο ίδιος ακόμα και στα πανδημικά στελέχη.

»Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι διεγείροντας τον οργανισμό για να παράγει περισσότερα CD8 T-κύταρα, μπορούμε να προστατευθούμε από την εκδήλωση συμπτωμάτων έπειτα από τη μόλυνση με ιό γρίπης.

»Ξέρουμε ήδη πως να διεγείρουμε το ανοσοποιητικό για να παράγει περισσότερα CD8 κύτταρα. Τώρα, λοιπόν, που ξέρουμε ότι αυτό είναι το κλειδί για την προστασία μας από τη βαριά γρίπη, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επινόηση ενός εμβολίου, που θα προστατεύσει τον κόσμο από μελλοντικές πανδημίες».

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Write A Comment