Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών ή η αποφυγή του έτοιμου φαγητού, αποτελούν από τους πιο απλούς και κλασσικούς τρόπους που χρησιμοποιούν όσοι επιθυμούν να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Επίσης, η οργάνωση και ο προγραμματισμός των γευμάτων εντός της ημέρας, αλλά και από μέρα σε μέρα, μπορεί να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας προσπάθειας. Υπάρχει όμως και ένα ενδιάμεσο “βήμα”, το οποίο μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο απλή την όλη διαδικασία, που δεν είναι άλλο από την οργάνωση της κουζίνας σας!
Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που στηρίζονται στη συμπεριφοριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορες περιστάσεις και περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του σπιτιού. Ας μην ξεχνάμε πως τρώμε ότι έχουμε σε εύκολη πρόσβαση ή μπορούμε να δούμε. Φαίνεται ίσως τόσο προφανές, αλλά θα εντυπωσιαστείτε όταν διαπιστώσετε πόσες πτυχές του τρόπου διατροφής μας είναι αυτόματες και ασυνείδητες.
‘Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, διαβάστε πως μπορείτε να αναδιοργανώσετε την κουζίνα σας, προκειμένου αυτή να αποτελέσει σύμμαχο και όχι εχθρό στην προσπάθειά σας να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες!
1. “Καθαρίστε” τους πάγκους της κουζίνας: οι τροφές που βλέπετε τακτικά σας θυμίζουν έντονα την παρουσία τους, με αποτέλεσμα να επιθυμείτε την κατανάλωσή τους. Σιγουρευτείτε, λοιπόν, πως τα έτοιμα σνακ δεν καταλαμβάνουν μόνιμες θέσεις στο χώρο σας. Το λιγότερο που θα θέλατε είναι μία διαφανής γυάλα με μπισκότα στον πάγκο της κουζίνας σας.
2. Αποθηκεύετε τα γεύματα σε μπολ χωρητικότητας μίας μερίδας: όταν τακτοποιείτε τα περισσεύματα του φαγητού, φροντίστε να τα τοποθετείτε σε μπολ που χωρούν την ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μερίδα. Πολύ συχνά θα έχετε θεωρήσει ως καλύτερες επιλογές ενδιάμεσου σνακ αυτά τα περισσεύματα σε σχέση με κάποιο φρούτο, εάν όμως γνωρίζετε πως δεν θα έχετε μεσημεριανό την επόμενη ημέρα, θα είστε πιο προσεκτικοί με την ακατάστατη κατανάλωσή τους.
3. Αναδιοργανώστε το εσωτερικό του ψυγείου σας: ανάλογα με τον τύπο του ψυγείου, θα επωφεληθείτε από την αναδιοργάνωσή του. Υπάρχουν ψυγεία που έχουν διαφανή συρτάρια για τα φρούτα και τα λαχανικά στο ύψος του ματιού. Είναι πολύ καλή ιδέα να τα φυλάσσετε σε αυτό το σημείο. Σε περίπτωση που το συρτάρι για τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκεται πιο χαμηλά, φροντίστε να τα τοποθετείτε σε πιο εμφανές σημείο. Μην ξεχνάτε πως ο στόχος είναι να διεγείρετε την όρασή σας για να καταναλώσετε κάποια τροφή.
4. Προετοιμάστε τα φρούτα και τα λαχανικά εξ αρχής: ας μην είμαστε παράλογοι. Όλοι επιδιδόμαστε σε ένα μέτριου βαθμού τσιμπολόγημα κάποιες φορές. Εάν έχετε καθαρίσει και ψιλοκόψει φρούτα και λαχανικά τότε μπορείτε να τσιμπολογήσετε από αυτά, ακόμη και όταν ετοιμάζετε το γεύμα σας. Έτσι, θα γνωρίζετε τι τρώτε και θα είστε σίγουροι πως δεν έχετε ξεφύγει σε ποσότητες.
5. Διακοσμήστε την κουζίνα σας με αντικείμενα που δεν τρώγονται: γνωρίζετε πως το σπιτικό φαγητό είναι πιο υγιεινό από οποιοδήποτε έτοιμο. Φροντίστε, λοιπόν, το περιβάλλον στην κουζίνα σας να σας εμπνέει να μαγειρεύετε. Για αρχή, διατηρείστε τους πάγκους της κουζίνας σας ελεύθερους από χαρτιά, βιβλία ή σακούλες. Τοποθετήστε κεριά που δημιουργούν μία πιο ζεστή ατμόσφαιρα και ένα ραδιόφωνα για να σας “κρατά παρέα” όσο ετοιμάζετε τα γεύματά σας. Αποφύγετε την τηλεόραση, διότι το πιο πιθανό είναι να μην τη σβήσετε κατά τη διάρκεια του γεύματος.
6. Μην τοποθετείτε τα σκεύη σερβιρίσματος στο τραπέζι: κατά τη διάρκεια του γεύματος, η κατσαρόλα, ο δίσκος και τα λοιπά σκεύη σερβιρίσματος πρέπει να παραμένουν μακριά από το τραπέζι. Αυτή η τακτική επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο του μεγέθους της μερίδας που θα καταναλώσει το κάθε άτομο. Μην ξεχνάτε πως έχουμε την τάση να καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό όταν αυτό βρίσκεται μπροστά μας.
7. Επενδύστε σε καλά εργαλεία κουζίνας: εάν αγοράσετε όμορφα εργαλεία για την κουζίνα, όπως για παράδειγμα μαχαίρια, πιρούνια, τρίφτες, επιφάνειες κοπής, θα έχετε περισσότερο ενδιαφέρον να τα χρησιμοποιήσετε για να παρασκευάσετε τα κύρια αλλά και ενδιάμεσα γεύματά σας.
8. Αγοράστε μικρότερα πιάτα, ψηλότερα και στενότερα ποτήρια: μία από τις παραμέτρους που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε, αποτελεί φυσικά το μέγεθος των πιάτων που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Η χρήση μεγάλων πιάτων, οδηγεί στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, αφού οι περισσότεροι έχουν την τάση να “καθαρίζουν” το πιάτο τους. Εξίσου σημαντικά είναι και το μέγεθος των ποτηριών, αφού και οι θερμίδες που πίνουμε καθορίζουν την κατάσταση του σωματικού μας βάρους
Γράφει: Κυριακού Κατερίνα, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr