Διατροφή

ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΧΘΡΟΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι γίνεται όταν το φαγητό γίνεται εχθρός σου; Τι γίνεται όταν η απόλαυση του φαγητού σε γεμίζει με ενοχές; Τι γίνεται όταν το φαγητό παύει να είναι απόλαυση; Τι γίνεται όταν η σχέση σου με το φαγητό επηρεάζει τόσο πολύ τη ζωή σου που την ορίζει με τρόπο δυσλειτουργικό; Τι γίνεται όταν δεν μπορείς πια να χαρείς τη ζωή;

Πολλές νεαρές κοπέλες, ακόμα και από τη φάση της προ-εφηβείας σκέφτονται «Δε με αγαπούν γιατί είμαι χοντρή. Αν αδυνατίσω θα με προσέξουν, θα με αγαπούν», το οποίο αργότερα μετατρέπεται στο «Οι άντρες θα με προσέχουν αν είμαι αδύνατη. θα αγαπηθώ μόνο εφόσον καταφέρω να είμαι αδύνατη». Κι αφού «λιμοκτονούν» από την πείνα της αγάπης, τόσο πιο πολύ θέλουν να αδυνατίσουν ή να παραμείνουν αδύνατες με στόχο κάποια στιγμή να αγαπηθούν…. Και φυσικά είναι έτοιμες να κάνουν το οτιδήποτε για να αδυνατίσουν κι όταν λέω οτιδήποτε, εννοώ οτιδήποτε. Από χάπια καφεΐνης σε ισχυρές δόσεις μέχρι και χάπια για το άσθμα, έως και ναρκωτικά. Από χάπια εφεδρίνης, μέχρι χάπια διουρητικά έως καθαρτικά. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο ρυθμός της καρδιάς, να έχεις την αίσθηση ότι χάνεσαι, ότι θα πεθάνεις και δεν μπορείς καν να κοιμηθείς από την ένταση και την ανησυχία.

Και φυσικά μετά από τη λιμοκτονία έρχεται πάντα η υπερφαγία, τα γνωστά υπερφαγικά επεισόδια, όπου έχουμε υψηλή ποσότητα κατανάλωσης φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα από διάφορες διατροφικές ομάδες. Συχνά μάλιστα μπερδεύοντας τα φαγητά μεταξύ τους. Είναι τόσο έντονο το συναίσθημα της ντροπής και της αηδίας που ακολουθεί που πολλά κορίτσια οδηγούνται στην τουαλέτα για να «βγάλουν» ό,τι έφαγαν.

Το φαγητό γίνεται ο εχθρός και τελικά είναι αυτό που σε απομακρύνει από την αγάπη. Σε απομακρύνει από τη ζωή, από την απόλαυση της ζωής. Κι όμως στο μυαλό των περισσότερων κοριτσιών με θέματα λήψης τροφής, το να αποφεύγουν το φαγητό είναι πηγή αγάπης, γιατί θεωρούν δεδομένο ότι θα τους φέρει την αγάπη. Ενώ τελικά το να αποφεύγουν το φαγητό, της απομακρύνει από την αγάπη τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τους άλλους. Απομακρύνει και τους άλλους από το να σε αγαπήσουν.

Όταν καταλάβεις πως οι άλλοι δε θα σε αγαπήσουν επειδή είσαι αδύνατη, αλλά επειδή είσαι εσύ, τότε θα αρχίσεις να αγαπάς τον εαυτό σου και ακριβώς τότε είναι που θα λάβεις αληθινή αγάπη. Αγάπη που θα απευθύνεται μόνο σε εσένα. Αγάπη που θα είναι μόνο για εσένα. Ό, τι και να κάνεις, αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου, θα παραμείνεις δυστυχισμένη.

Τώρα που είσαι αδύνατη, δεν είσαι ευτυχισμένη. Πάλι δε νιώθεις αρκετή. Και συνεχίζεις να βιάζεις το σώμα σου και τη ζωή σου. Και κάποια στιγμή έρχεται η κούραση. Η σωματική κούραση και η συναισθηματική κούραση. Και λίγο αργότερα και η εξάντληση. Δεν έχει πια νόημα το να θέλεις να αλλάξεις το σώμα σου.

Ξεκίνα με το να το αποδέχεσαι, με το να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Μείνε γυμνή μπροστά στον καθρέφτη και κοίτα το, στείλε του αγάπη. Κυριολεκτώ! Στείλε του την αγάπη σου. Πες «σ’ αγαπώ» σε κάθε μέρος του σώματος σου χωριστά.

Θα χρειαστεί από εδώ και στο εξής να φροντίζεις το σώμα σου με σεβασμό κι αγάπη. Με επιείκεια και διάθεση να το θρέψεις. Άκουσε το σώμα σου. Άκουσε το στομάχι σου. Πότε σου λέει να φας και τι σου λέει να φας. Στην αρχή δε θα καταλαβαίνεις τι σου «λέει» γιατί για πολύ καιρό είχες αφήσει τη διαίσθηση σου στην άκρη. Την είχες βάλει να κοιμάται. Και το σώμα σου το άφησες παραμελημένο και μόνο του. Τώρα αυτό θα αλλάξει. Ρώτησε τον εαυτό σου, το σώμα σου «Τι θέλεις να φας τώρα; Τι έχεις ανάγκη να φας τώρα; Τι λαχταράς να φας τώρα; Τι μπορώ να σε ταϊσω τώρα για να σε φροντίσω; Τι χρειάζεσαι τώρα για να νιώσεις χορτασμένο;». Στηρίξου στο σώμα σου και τις απαντήσεις του. Βασίσου στο τι θα σου πει το σώμα σου και όχι στο τι θα σου πει ο ανορεξικός σου εαυτός ότι πρέπει να φας για να παραμείνεις αδύνατη ή για να αδυνατίσεις κι άλλο. Αν αφήσεις το σώμα σου να επιλέξει τις τροφές του, θα το ακούσεις να σου λέει πράγματα όπως: «Θέλω κάτι αλμυρό», «Θέλω κάτι ζουμερό», «Θέλω κάτι κρατσανιστό», «Θέλω κάτι γλυκό», «Θέλω κάτι συμπαγές», «Θέλω κάτι δροσερό», «Θέλω κάτι ζεστό», «Θέλω κάτι πικάντικο» κ.α Ίσως μάλιστα να υπάρξουν και στιγμές που οι απαντήσεις του να είναι κάπως έτσι: «Θέλω μια αγκαλιά», «Θέλω να κοιμηθώ, είμαι κουρασμένη», «Θέλω διακοπές, να φύγω λίγο από τους ρυθμούς της δουλειάς», «Θέλω να δω μια φίλη, να τα πούμε, να διασκεδάσουμε, να κάνουμε girly talk, να ξεχαστούμε λίγο », «Θέλω ένα ωραίο μπάνιο να χαλαρώσω», «Θέλω να πάω να αγοράσω ένα ωραίο βιβλίο. Μου έχει λείψει το να χαθώ στις σελίδες ενός βιβλίου» κ.α. Ή ίσως να λαχταρίσεις κάτι πιο συγκεκριμένο όπως το αγαπημένο σου φαγητό όπως το έφτιαχνε η μαμά σου ή γιαγιά σου. Ή να αναζητήσεις κάποιο φαγητό που σου φέρνει όμορφες αναμνήσεις. Σε αυτή την περίπτωση έχεις ανάγκη τόσο τη συναισθηματική τροφή όσο και την πραγματική τροφή. Και θα χρειαστεί να βρεις τρόπο να ικανοποιήσεις και τα δύο. Το σώμα σου έχει την ικανότητα να σου στέλνει μηνύματα οργανικής πείνας, αλλά και συναισθηματικής πείνας κι εσένα δουλειά σου είναι να αναγνωρίσεις πότε σου στέλνει το ένα μήνυμα και πότε το άλλο.

Διάλεξε τρόπους να γυμνάζεις το σώμα σου που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Ο στόχος σου δηλαδή, όταν ασκείσαι είναι να περνάς καλά κι όχι το πόσες θερμίδες θα κάψεις. Όταν αυτό που θέλεις να κάνεις με την άσκηση σου είναι να κάψεις θερμίδες, το μόνο που κάνεις είναι να τιμωρείς το σώμα σου που «έφαγε». Επέλεξε προγράμματα άσκησης που σου αρέσουν, που σου ταιριάζουν, που τα διασκεδάζεις. Είναι ο σίγουρος δρόμος για να μείνεις πιστή και σταθερή στην άσκηση σου κι άρα να δεις πολύ όμορφα αποτελέσματα τόσο στο σώμα σου όσο και στη διάθεση σου.

Κι όταν νιώθεις «χοντρή» που έφαγες το αγαπημένο σου γλυκό, δεν πειράζει, ας το νιώθεις. Δεν είναι αλήθεια άλλωστε. Δεν είναι αλήθεια πως ένα γλυκό μπορεί να σε κάνει χοντρή ή πως ένα γλυκό που δε θα φας θα σε κάνει αδύνατη. Μείνε με το άσχημο συναίσθημα κι αποδέξου το. Αποδέξου το σώμα σου και τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι, είναι απαραίτητο και βασικό στοιχείο για να αγαπήσεις το σώμα σου κι έπειτα να γίνουν και οι αλλαγές που είναι χρήσιμες για το σώμα σου. Έτσι κι αλλιώς αν δεν αποδεχτείς κι αγαπήσεις το σώμα σου, όσες αλλαγές και να κάνεις ποτέ δε θα σου είναι αρκετές, ποτέ δε θα είσαι ευχαριστημένη, ποτέ δε θα είσαι ικανοποιημένη. Οπότε προχώρα από ένα μέρος αποδοχής κι εσωτερικής αγάπης κι όχι από ένα μέρος φόβου και πανικού.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως τώρα αυτή τη στιγμή αγαπάς τον εαυτό σου πάρα πολύ, πως τον θαυμάζεις και πως παίρνεις την απόφαση να δεσμευτείς στο να τον φροντίζεις, τι θα έκανες για τον εαυτό σου τώρα από αυτό το μέρος της αγάπης; Τι επιλογές θα έκανε μία γυναίκα που αποδέχεται το σώμα της και τον εαυτό της όπως είναι; Που πιστεύει στον εαυτό της και που σκέφτεται με αυτοπεποίθηση; Τι επιλογές θα έκανε στο φαγητό; Τι επιλογές θα έκανε στην άσκηση της;

Γίνε η καλύτερη φίλη του εαυτού σου, ο μεγαλύτερος σύμμαχος κι όχι ο χειρότερος του εχθρός, όχι ο δικτάτορας που το βασανίζει. Τι θα έκανες τώρα αν ήσουν η καλύτερη φίλη του εαυτού σου;

Καλή επιτυχία!

Γράφει: Φύσσα Ελένη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr

Write A Comment