Από πού κατάγεται;
Τα ραπανάκια καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία το 2780 π.Χ. στην Αίγυπτο και αρχικά είχαν μαύρο χρώμα. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι οι δούλοι στην αρχαία Αίγυπτο κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από ραπανάκια, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες εργασίες που προέκυπταν με το χτίσιμο των πυραμίδων.
Στην αρχαία Ελλάδα δε, λέγεται ότι τα ραπανάκια τοποθετούνταν σε χρυσούς δίσκους και προσφέρονταν στους Θεούς του Ολύμπου για να τους εξευμενίσουν
Ας το γνωρίσουμε καλύτερα..
Το ραπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Έχει μια ιδιαίτερη”πιπεράτη” γεύση, μεγάλη θρεπτική αξία, πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
Αναλυτικότερα, περιέχει βιταμίνη C, Κ, Νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολλικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Ακόμη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ανθοκυανίνες καθώς και φυτοχημικές ουσίες, τις φυτοστερόλες. Επιπλέον, το ραπανάκι περιέχει λουτεΐνη (που ανήκει στα καροτενοειδή), η οποία αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Τα οφέλη των ραπανιών:
Η βιταμίνη C δρα ενάντια στο σχηματισμό ελευθέρων ριζών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα μειώνει την οξείδωση της LDL- χοληστερόλης και την καθίζηση των αιμοπεταλίων, παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού θωρακίζοντάς τον έτσι από την παθογόνο δράση ιών, μικροβίων και τοξικών ουσιών.
Η κατανάλωσή τους μειώνει τον πόνο των νεφρών και βοηθά στη διάλυση της πέτρας και της άμμου από τα νεφρά.
Διεγείρουν την όρεξη και την έκκριση των γαστρικών υγρών. Έχει διαπιστωθεί επίσης, ότι το ραπανάκι έχει διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να βοηθά σε περιπτώσεις οιδημάτων.
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο ραπανάκι δεσμεύουν την υπερβολική χοληστερόλη που προσλαμβάνεται από την τροφή, έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες αθηροσκλήρωσης.
Η κατανάλωση ραπανιών έχει συσχετισθεί θετικά με την πρόληψη ρευματοειδούς αρθρίτιδας και καρκινοπάθειας.
Τέλος, ο χυμός από ραπανάκια βοηθά στην απόχρεμψη και βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου.
Ας δοκιμάσουμε λοιπόν να το εντάξουμε στη διατροφή μας, σε σαλάτες, ως ορεκτικό, ακόμη και στη μαγειρική. Απ’ ό,τι φαίνεται αυτός ο μικρός βολβός έχει πολλά να μας προσφέρει!
Προσοχή! Δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή του από άτομα που πάσχουν από πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, εντεροκολίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις. Συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας.
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr