Και ποιος άνθρωπος διαχρονικά δεν έχει περιφρουρήσει τον προσωπικό του θησαυρό από “Μυστικά”;Πρόκειται για σημαντικές πληροφορίες, καταστάσεις, γεγονότα, που κρατιούνται στο μυαλό και στην ψυχή, μακριά από την “κοινή θέα”, για διάφορους προσωπικούς λόγους.
Είναι μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία, το να τεθούν όρια και πλαίσια προστασίας κάποιων πραγμάτων από την προσωπική ιστορία, που κουβαλά ο καθένας μας σε αυτή τη ζωή. Η τήρηση “Μυστικών” γίνεται επικίνδυνη και προκαλεί φθορά, όταν συνδέεται με ενοχή και όταν επιβάλλεται σε αυτόν που γνωρίζει να προσποιείται, ότι δεν γνωρίζει, ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό συμβαίνει σε πολλά κοινωνικά συστήματα, όπως είναι το οικογενειακό, εργασιακό και φιλικό περιβάλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να είσαι “φορέας ενός μυστικού” είναι τεράστια ευθύνη, μετατρέπεται σε ψυχικό βάρος και εκφράζεται πολλές φορές με διάφορες ψυχοσωματικές διαταραχές. Η αποκάλυψη των συγκεκριμένων μυστικών, τα λεγόμενα “top secrets”, ερμηνεύεται ως “εσχάτη προδοσία” και έχει ως απειλή και αποτέλεσμα την ρήξη και την διάλυση ανθρώπων και σχέσεων.
Στην αντίπερα όχθη του “φυσιολογικού μυστικού” βρίσκεται και η λεγόμενη “μυστικοπάθεια”. Τι συμβαίνει με αυτή; –Δεν εμπιστεύομαι τίποτα σε κανέναν και οτιδήποτε μου συμβαίνει το κρατώ μέσα μου ως “επτασφράγιστο μυστικό”. Πολλές φορές υποχρεώνω και τους γύρω μου να έχουν την αντίστοιχη συμπεριφορά, γιατί διαφορετικά αισθάνομαι ανασφάλεια. Μιλάμε για την απόλυτη καχυποψία, που οδηγεί βεβαίως στην κοινωνική απομόνωση. Είναι η λεγόμενη “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”, γιατί μην νιώθοντας ασφάλεια να μοιραστώ πράγματα με τους συνανθρώπους μου και εκείνοι με την σειρά τους θα τηρήσουν μία αντίστοιχη συμπεριφορά απέναντι μου και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνω τους λόγους, που δεν μπορώ να μοιραστώ–
Επομένως, σε τι συμπέρασμα οδηγούμαστε; Δεν είναι καθόλου κακό και παθολογικό, το να διαλέγουμε και να κρατάμε για τον εαυτό μας συγκεκριμένα πράγματα, που για τους δικούς μας προσωπικούς λόγους δεν επιθυμούμε να τα κοινοποιήσουμε, αλλά θέλουμε να τα κρατήσουμε στην εσωτερική μας αποθήκη. Όταν, όμως, τα “Μυστικά” εμποδίζουν την καλλιέργεια των ανθρωπίνων σχέσεων, “φιμώνουν” με απειλή τα ανθρώπινα στόματα και προκαλούν ενοχές … τότε το “Μυστικό” γίνεται βάρος και φορτίο …!
Γράφει: Αθανασιάδου Ν. Μαρία – Συστημική Ψυχολόγος
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr