Ακόμη και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός που έριξε στο τραπέζι νέα πρόταση για τον νέο ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) έχει διαφορετικές απόψεις για την ανασυγκρότηση του συστήματος από ότι ο πολιτικός του προϊστάμενος υπουργός Υγείας. Η τρίτη πρόταση για τις αλλαγές στην ΠΦΥ που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και ομάδας επιστημόνων, προτείνει ο Οργανισμός να αναλάβει τα πάντα τόσο τις μονάδες υγείας όσο και την αγορά και παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Αντίθετα ο Άδωνις Γεωργιάδης επιθυμεί να μετατρέψει τον ΕΟΠΥΥ μόνο σε αγοραστη υπηρεσιών. Οι κόντρες, οι επιδιώξεις και οι αποφάσεις για τις αλλαγές στο σύστημα της ΠΦΥ.
Άλλη μία πρόταση για την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) εμφανίστηκε στο προσκήνιο, τελείως ξαφνικά και μετά τις αποκαλύψεις για τα 4,5 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην Task Force για το ίδιο θέμα.
Αυτή τη φορά φέρει την υπογραφή του ΕΟΠΥΥ και μεταξύ άλλων και του καθηγητή οικονομικών της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου.
Η νέα πρόταση που διανεμήθηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη, συνιστά να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ και από άλλες πηγές, να διατηρηθούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών όπως είναι σήμερα δηλαδή μεταξύ άλλων οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ να έχουν τη δυνατότητα και για ιδιωτικό ιατρείο σε αντίθεση με όσους εργάζονται στα Κέντρα Υγείας τα οποία θα ενταχθούν στο νέο ενιαίο σύστημα. Επίσης προτείνεται να υπάρξουν και νέες πηγές χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.
Μεταξύ αυτών να υπάρξει:
-κοινωνικός ασφαλιστικός φόρος (τμήμα του ΦΠΑ),
-ειδικό τέλος σε καταναλωτικά αγαθά με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση στην υγεία του πληθυσμού (καπνός, οινοπνευματώδη ποτά κλπ),
-επανεξέταση της συμβολής του προϋπολογισμού,
-αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και
-ποσοστιαία συνεισφορά μέρους των επιδοτήσεων των αγροτών, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου € 2,2 δις, με παράλληλη και σταδιακή απομείωση του ποσοστού συνασφάλισής τους, “το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό και δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας”.
Εκτός αυτού η νέα πρόταση περιλαμβάνει τον ΕΟΠΥΥ κυρίαρχο και με διπλό ρόλο όπως και σήμερα και αγοραστής δηλαδή και πάροχος υπηρεσιών υγείας.
Επίσης προτείνεται κατά τα πρότυπα του Καλλικράτη να διαμορφωθούν 350-380 δομές ενιαίες, την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ υπό τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και αναβάθμιση και Λειτουργία θεσμού Οικογενειακών Γιατρών/Γιατρών Αναφοράς με διατήρηση της ελεύθερης επιλογής και της ανοικτής πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr