Κινητή μονάδα για διενέργεια δωρεάν εξετάσεων για ηπατίτιδα C βγάζει “στο δρόμο” ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας για τη νόσο.
Με έναν διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο επιχειρεί ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την ηπατίτιδα C, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα μέλη του, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν. Με σύνθημα «C-Αφορά», οι εθελοντές του συλλόγου «ξεχύνονται» σε διάφορες γωνιές της Αθήνας – και στη συνέχεια σε πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας – παίζοντας με την περιέργεια των περαστικών και προσκαλώντας τους να ενημερωθούν.
Πιο συγκεκριμένα, ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» για τις ανάγκες της Ενημερωτικής Εκστρατείας για την Ηπατίτιδα C, αρχικά θα τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ένα μεγάλο κίτρινο «C», το οποίο θα φέρει πάνω του το μήνυμα «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και το 80% από αυτούς, δεν το γνωρίζει».
Την ίδια στιγμή, με τη βοήθεια κινητής μονάδας, θα προσφέρει μία δωρεάν και γρήγορη εξέταση για τη νόσο, σε όσους το επιθυμούν. Στον χώρο όπου θα έχει τοποθετηθεί το διαφημιστικό γράμμα C – πρόκειται για μία κατασκευή 2 περίπου μέτρων, που σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των περαστικών – εθελοντές του συλλόγου θα πραγματοποιήσουν και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Παράλληλα, για έναν μήνα (29 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου 2013) θα προβάλλεται από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, σχετικό κοινωνικό μήνυμα με τη σημασία της ενημέρωσης για αυτήν την (όχι και τόσο σπάνια τελικά) νόσο.
Στόχος της Ενημερωτικής Εκστρατείας, όπως τόνισε στη Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», είναι η ενημέρωση και η παράλληλη προτροπή προς το ευρύ κοινό, να προχωρήσει σε εξέταση για την Ηπατίτιδα C.
Η εκστρατεία θα ξεκινήσει στο τέλος Οκτωβρίου από την Αθήνα, όπου το γράμμα C θα τοποθετηθεί διαδοχικά, σε πέντε κεντρικά σημεία της πόλης. Η φιλοδοξία του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» είναι μέχρι το τέλος του 2014, να έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον άλλες πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων θα είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και το Ηράκλειο.
Στη Συνέντευξη Τύπου, εκτός από τον πρόεδρο του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», Γέωργιο Καλαμίτση, πήραν μέρος ως ομιλητές, οι κ.κ Γιάννης Κοσκίνας
Καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, Achim Kautz, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και ο Γεώργιος Β. Παπαθεοδωρίδης,
Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας –Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Λαϊκό.
O Καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος, κύριος Γιάννης Κοσκίνας, δήλωσε: «Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι χρήστες ουσιών, οι μετανάστες και ανασφάλιστοι, αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις θεραπείες. Στις υπο ανάπτυξη χώρες, όμως, μεγάλος αριθμός ατόμων αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη θεραπεία τους. Στόχος μας είναι, μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες και καμπάνιες ενημέρωσης, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τους φορείς και να μαζικοποιήσουμε τις δράσεις πρόληψης».
Ιδιαίτερη εντύπωση, προκάλεσε η ομιλία του Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος, Achim Kautz, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» και έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα.
«Είναι απαραίτητο να σχηματιστεί μία ομάδα κρούσης, που θα απαρτίζεται από επιδημιολόγους, εκπροσώπους των γιατρών και των ασθενών και από τους ιθύνοντες του χώρου της Υγείας, οι οποίοι σε συνεργασία με τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα «πολεμήσουν» την ηπατίτιδα. Τα στοιχεία μίας πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας, μιλούν από μόνα τους για την έλλειψη ενημέρωσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων, δεν γνώριζε ότι η ηπατίτιδα είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος. Εξάλειψη της ηπατίτιδας στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι αδύνατο να συμβεί, αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση», δήλωσε ο Achim Kautz.
«Ο ιός της ηπατίτιδας C δεν είναι ανίκητος, αλλά μπορεί να εκριζωθεί», δήλωσε ο Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας –Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Λαϊκό. «Σύντομα μάλιστα, αναμένεται η έγκριση νέων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες εκρίζωσης του ιού σε 90% και δίνοντας την ευκαιρία για θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς. Ωστόσο, παρά τις πολύ καλές θεραπευτικές δυνατότητες, η συνολική αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης, συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Μεγάλη ευθύνη για αυτό το γεγονός έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς, καθώς σχεδόν το 80% του συνόλου των ασθενών με ηπατίτιδα C, δεν γνωρίζει ότι πάσχει από αυτήν την ασθένεια. Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις το 50% των διαγνωσμένων ασθενών λαμβάνουν τις σημερινές θεραπείες.
Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η καθυστέρηση της εισαγωγής των νέων, αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων θεραπειών στη χώρα μας, καθώς σκοντάφτει στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε.
Η πολιτεία, απ’ τη δική της μεριά, είναι αναγκαίο να συντάξει Εθνικό Πρόγραμμα για την στρατηγική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαθεοδωρίδης.
Η Συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Γέωργιου Καλαμίτση, ο οποίος τόνισε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την καταπολέμησή της ηπατίτιδας C.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C και υπολογίζεται ότι σχεδόν το 80% από αυτούς δεν το γνωρίζει. Οι ασθενείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μεταξύ 30 έως 70 ετών.Στην περίπτωση που τα επόμενα χρόνια δεν ληφθεί καμία πρωτοβουλία για την καταπολέμησή της ηπατίτιδας C, χιλιάδες κάτοικοι της χώρας μας – οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον ιό κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 – είναι πιθανό να ανακαλύψουν, δυστυχώς πολύ καθυστερημένα, ότι πάσχουν από προχωρημένη και απειλητική για τη ζωή τους ηπατική νόσο».