Στοιχεία για τα υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων του νησιού
Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία Νοσοκομείακών Γιατρών. Κάθε νοσοκομείο της χώρας πάσχει, ενώ από το “μαύρο” αυτό κανόνα δεν εξαιρείται η Κρήτη. Συνολικά, με βάση τους υπάρχοντες Οργανισμούς των Νοσοκομείων της χώρας, κι όχι τη τελική εικόνα που πρέπει να περιγράφει ένας άρτιος Υγειονομικός Χάρτης, λείπουν ΣΉΜΕΡΑ άνω των 6000 γιατρών ΕΣΥ, πρόβλημα που αποτελεί υγειονομική βόμβα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, δυσβάστακτα είναι τα κενά στην Ουρολογική και την Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, δεν υπάρχει κανένας ψυχίατρος, ενώ μεγάλα είναι τα κενά στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική και την ΩΡΛ Κλινική. Την ίδια στιγμή στην ακριτική Γαύδο, οι πολίτες … κάνουν το σταυρό τους να μην αρρωστήσουν, καθώς δεν υπάρχει κανένας γιατρός!
Εκρηκτικά κενά υπάρχουν και στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των Χανίων,
Καταφύγιο στο εξωτερικό για τους γιατρούς
30 χρόνια μετά τη ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ ( 1397/83 ), η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών, της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική. Αντί της ποιοτικής ολοκλήρωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη περίθαλψη, την αποκατάσταση, με κριτήρια ισότιμης και εύκολης πρόσβασης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες μιας τουριστικής χώρας όπως η Ελλάδα, κατεδαφίζεται και το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ, στη βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων. Εξοργιστική είναι η αναγκαστική μετανάστευση, το τεράστιο κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό, από τη Γερμανία – τη Μεγ. Βρετανία – τη Σουηδία – την Ολλανδία – τη Γαλλία – τη Νορβηγία – την Ελβετία , μέχρι την Αυστραλία – το Ντουμπάϊ – τη Σαουδική Αραβία – το Αμπού Ντάμπι….
Η εθνική αυτή αιμορραγία σε νέο επιστημονικό δυναμικό ( υπολογίζονται σε άνω των 7000 οι νέοι γιατροί που ξενιτεύτηκαν το 2010, το 2011, και το 2012, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που φεύγουν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011 ), συντελείται την ώρα που τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά και στον ΕΟΠΥΥ και στα Νοσοκομεία.
ΠΗΓΗ: www.cretalive.gr