Η οικονομική κρίση συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στη νοσηλεία των ασθενών που, ανά πάσα στιγμή, κινδυνεύουν από κάποια λοίμωξη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη. Κυριότερη αιτία, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και κλινών Εντατικής Θεραπείας.
Το σηπτικό σύνδρομο έχει διεθνώς αναγνωρισθεί ως ένα από τα σημαντικότερα αίτια γενικής θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς κάθε 2 δευτερόλεπτα περίπου ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας της νόσου. Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 20 έως 30 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, ενώ οι θάνατοι που προκαλεί ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα του καρκίνου του μαστού και του εντέρου μαζί.
Η νόσος προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας αδιακρίτως και τόσο άνθρωποι απόλυτα υγιείς όσο και ασθενείς με άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες καρδιοπάθειες, αναπνευστική ή νεφρική ανεπάρκεια, ενδέχεται να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της σήψης.
Την τελευταία δεκαετία, τα κρούσματα σήψης σε όλο τον κόσμο σημειώνουν αύξηση 8-13% κάθε χρόνο. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, ιδρυτικού στελέχους του Global Sepsis Alliance, η θνητότητα από τη νόσο στην Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται από 8.5% στην πιο απλή μορφή, έως 55.8% στην περίπτωση της σηπτικής καταπληξίας.
«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης (13 Σεπτεμβρίου) έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η σήψη αποτελεί το μόνο νόσημα στην Ιατρική για το οποίο δεν έχει καμιά θέση ο περιορισμός των οικονομικών δαπανών. Αποτελεί ένα νόσημα από το οποίο απόλυτα νέοι και υγιείς μπορούν να οδηγηθούν αιφνιδίως στο θάνατο», δήλωσε ο Δρ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» και ένας εκ των Συντονιστών της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.
Ο καθηγητής Ε. Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης σημείωσε επίσης ότι «Στη χώρα μας το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις περικοπές στις δαπάνες υγείας αποτελούν τροχοπέδη στην έγκαιρη, σωστή και ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση του σηπτικού ασθενούς. Ιδιαίτερα, η έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή και την αδυναμία μεταφοράς των ασθενών και η αντιμετώπιση του σηπτικού συνδρόμου γίνεται αναγκαστικά σε κοινούς θαλάμους».
Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης δραστηριοποιείται από το Μάιο του 2006 και αποτελεί τη συνεργασία 85 κλινικών τόσο πανεπιστημιακών όσο και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σκοπός της Ομάδας είναι η συλλογή κλινικών στοιχείων από τους ασθενείς. Η ανάλυση αυτών των στοιχείων έχει επιτρέψει την έκδοση κατευθυντηρίων οδηγιών για τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών κατά τα έτη 2008 και 2011. Τα δελτία αυτά διενεμήθηκαν δωρεάν σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα η Ομάδα έχει μέχρι σήμερα δημοσιεύσει 11 εργασίες σε περιοδικά του διεθνούς ιατρικού τύπου με υψηλό δείκτη απήχησης. Συντονιστές της Ομάδας είναι ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr