Είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός αύξησης εκείνων που φεύγουν
“Έτσι όπως κατάντησε ο χώρος της υγείας στη χώρα μας, οδηγούνται όλοι οι γιατροί στην μετανάστευση”, ήταν το σχόλιο που έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιώργος Κωστάκης, με αφορμή την…ανοικτή πρόσκληση του υπουργού Υγείας της Τουρκίας προς τους Έλληνες γιατρούς προκειμένου να εργαστούν στη χώρα του.
Ο ίδιος σημείωσε: “Η Τουρκία αναπτύσσει τον ιατρικό τουρισμό κάτι που εμείς ευαγγελιζόμαστε εδώ και χρόνια. Κάποιοι πηγαίνουν μπροστά, εμείς πηγαίνουμε πίσω”.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, ο Α. Γεωργιάδης το μόνο που κάνει σήμερα είναι να ξεπουλάει κομμάτια της υγείας.
“Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου υπουργού Υγείας είναι προβοκατόρικες. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι είναι δραματική η φυγή τόσων πολλών καλών Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό”.
Η μεγάλη φυγή σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, από το 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, είχαν φύγει 408 γιατροί για να εργαστούν στο εξωτερικό. Πάνω από 40 ετών είναι το 36,25% και κάτω των 40 το 63,35%, το 66,25% είναι ειδικευμένοι και το 33,75% χωρίς ειδικότητα.
Είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός αύξησης εκείνων που φεύγουν. Το 2010 ήταν 71 άτομα, το 2011 98, το 2012 131 και το 2013 μέχρι σήμερα 108.
“Πάρα πολλοί από αυτούς φεύγουν για πάντα, νέοι άνθρωποι, καλά μυαλά. Αναρωτιέμαι ποιος θα περιθάλψει την επόμενη γενιά” είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης ο οποίος σημείωσε: “Όλο αυτό που συμβαίνει πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Φεύγουν νέοι και ειδικευμένοι γιατροί. Δηλαδή οι Έλληνες πληρώνουν την εκπαίδευση και την ειδίκευσή τους και στην συνέχεια οι συνθήκες στην Ελλάδα τους αναγκάζουν να φύγουν στο εξωτερικό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη χώρα μας έχει μειωθεί ο χρόνος αναμονής για ειδικότητα γιατί ακριβώς πολλοί γιατροί πηγαίνουν να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό”.
Πανελλαδικά ανάμεσα στις χώρες που προτιμούν οι γιατροί είναι η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ελβετία, αλλά ακόμη και η μακρινή Αυστραλία, το Ντουμπάι, η Σαουδική Αραβία.
“Οι πόρτες μας είναι ανοικτές” είπε ο Τούρκος υπουργός Υγείας
Η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί Έλληνες γιατρούς που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Mehmet Müezzinoğlu, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Doğan.
«Περίπου 7 χιλιάδες γιατροί στην Ελλάδα αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Τους χρειαζόμαστε. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές στους γιατρούς της Ελλάδας. Τους προσκαλώ να υπηρετήσουν αυτή τη χώρα και το έθνος με τη γνώση τους», είπε ο Müezzinoğlu.
«Η Τουρκία χρησιμοποιούσε την Ελλάδα ως παράδειγμα», παραδέχθηκε ο Τούρκος Υπουργός, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή, προσθέτοντας πως «Από το 2002 η Τουρκία έχει ξεκινήσει να επιτυγχάνει περισσότερα από ότι έχει επιτύχει η Ελλάδα».
Σήμερα, 24 Έλληνες γιατροί εργάζονται σε τουρκικά ιδιωτικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Υπηρεσιών Υγείας, του τουρκικού Υπουργείου, İrfan Şencan. «Η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι κοντά στα standard της Τουρκίας. Οι ανάγκες του ιδιωτικού τομέα μπορούν να καλυφθούν από γιατρούς από την Ελλάδα», ανέφερε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu ο Şencan.
ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ