Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Υδατάνθρακες
Βασικός στόχος στη διατροφή, είναι η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε θερμότητα και άλλες μορφές ενέργειας. Για να καταναλώνονται όμως, για το σκοπό αυτόν πρωτεϊνες, που έχουν κύριο λόγο τη δόμηση και τη διατήρηση των ιστών, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στη διατροφή επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων.

Η κατανάλωση αυτή των υδατανθράκων προϋποθέτει τη σύγχρονη μεταβολική διάσπαση πρωτεϊνών των τροφών, γιατί διαφορετικά η επίδρασή τους επάνω στην εξοικονόμηση πρωτεϊνών μειώνεται.

Ο οργανισμός, με τη δράση ορμονικών μηχανισμών, διατηρεί σταθερή τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη εξάλλου, αποτελεί πηγή ενέργειας που προσφέρεται οπουδήποτε ο οργανισμός την έχει ανάγκη. Έτσι, μια ποσότητα από τους υδατάνθρακες, εκτός από αυτή που καταναλώνεται στη μυική συστολή και στο νευρικό σύστημα, είναι αναγκαίο για το μεταβολισμό άλλων θρεπτικών ουσιών. Γι’αυτό, σε απουσία επαρκούς ποσότητας υδατανθράκων, ο οργανισμός αναγκάζεται να καταναλώσει (με καύση) μεγάλη ποσότητα λίπους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της κέτωσης. Τα προϊόντα της ατελούς οξείδωσης των λιπών, είναι ισχυρά οξέα (κετοξέα), που ανατρέπουν τη φυσιολογική οξεοβασική ισορροπία του σώματος.

Πρωτεΐνες
Βασική λειτουργία των πρωτεϊνών, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι η αποκατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων ιστών και η σύνθεση νέων.

Διατροφικά όμως, οι πρωτεϊνες εξασφαλίζουν στον άνθρωπο, καλύτερη ανάπτυξη, μικρότερη νοσηρότητα και υψηλότερο διανοητικό επίπεδο. Η θρεπτική αξία μιας πρωτεϊνης εξαρτάται από τη σύστασή της σε αμινοξέα, αφού ο οργανισμός του ανθρώπου δεν μπορεί να συνθέσει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που σημαίνει ότι ορισμένα από αυτά πρέπει να τα προσλάβει από τις τροφές. Η κατανάλωση πρωτεϊνών σε παγκόσμια κλίμακα καλύπτει το 10- 12% των καταναλισκόμενων ημερήσιων θερμίδων. Η κατανάλωση, όπως και με τα λίπη, αυξάνεται με το βιοτικό επίπεδο των λαών. Στις Η.Π.Α. π.χ. είναι υψηλότερο και κυμαίνεται μεταξύ 14-20%, ποσοστό σίγουρα μικρότερο από το αντίστοιχο των λιπών.

Γράφει: Μαρία Τζιτζή, Αισθητικός ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΗΓΗ: www.mybeautynet.gr

Write A Comment