Όταν ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, ο γιατρός συνήθως λέει αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι περιπτώσεις που οι γονείς καλούνται να επιλέξουν, καθώς το νεογέννητο μπορεί να μην εμπίπτει ακριβώς στη σεξουαλική ανατομία του αγοριού ή του κοριτσιού, να είναι απροσδιόριστο, αυτό που λέμε ακαθόριστου φύλου.
Για παράδειγμα το φύλο καθορίζεται από τα σύνολα των χρωμοσωμάτων , τις ορμόνες, τα εσωτερικά όργανα και τα γεννητικά όργανα που έχει ένα άτομο. Μερικοί άνθρωποι έχουν χαρακτηριστικά που ολισθαίνουν μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού, χωρίς να είναι ακριβώς ερμαφρόδιτοι αλλά απλώς ακαθόριστοι. Για να εξηγήσουμε: ένα κορίτσι που γεννιέται με την έλλειψη ανοίγματος στον κόλπο ή αισθητά μεγάλη κλειτορίδα που θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πολύ μικρό πέος.
Αγόρι, κορίτσι ή … απροσδιόριστο;Έτσι οι γιατροί δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να ορίσουν χειρουργικά το φύλο, με μια επέμβαση προσδιορισμού φύλου.
Η Γερμανία λοιπόν είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που νομοθετεί δίνοντας στους γονείς τη δυνατότητα να αφήσουν κενό το φύλο του παιδιού τους στο πιστοποιητικό γέννησης και να αναβάλλουν μια τραυματική χειρουργική επέμβαση στο νεογέννητο μωρό τους, μέχρι εκείνο να είναι σε θέση (ηλικιακά) να συναινέσει.
Σε ορισμένες χώρες , όπως η Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, η Ινδία και το Νεπάλ, το “τρίτο ” φύλο έχει αναγνωριστεί σε κάποια νομική βάση τα τελευταία χρόνια.
Η Κολομβία παραμένει μία από τις πιο προοδευτικές χώρες, χάρη στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 1999 να περιορίσει τη δυνατότητα των γονέων και των γιατρών να υποβάλλουν τα παιδιά σε πλαστική χειρουργική γεννητικών οργάνων.
Η ιατρική κοινότητα έχει κάνει αρκετά βήματα στο να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των ενηλίκων ακαθόριστου φύλου που είχαν υποστεί χειρουργική επέμβαση προσδιορισμού φύλου ως βρέφη.
Αγόρι, κορίτσι ή … απροσδιόριστο;Το 2006 μια διεθνής ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων συνέταξε ένα ψήφισμα για τον τρόπο που θα έπρεπε να αναθεωρηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των «ερμαφρόδιτων διαταραχών, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των «ασθενών».
Το Φεβρουάριο του 2013 μάλιστα ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια καταδίκασε την πρακτική της μη-συναινετική χειρουργική επέμβαση στα ερμαφρόδιτα άτομα.
Αρκετές μελέτες μάλιστα γύρω από το θέμα υποστηρίζουν ότι είναι μια επώδυνη χειρουργική επέμβαση τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, παρότι πραγματοποιείται στους πρώτους μήνες της ζωής ενός βρέφους.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr