Ταχύτερη ανακούφιση των πασχόντων από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση φαίνεται πως εξασφαλίζει η χορήγηση αλγηνικών σκευασμάτων σε συνδυασμό με αναστολείς της αντλίας πρωτονίων. Αυτή, τουλάχιστον, ήταν η βασική διαπίστωση από δορυφορικό συμπόσιο στην Εβδομάδα της Ένωσης Ευρωπαίων Γαστρεντερολόγων που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με σειρά ερευνών, η συγχορήγηση των αλγηνικών(Gaviscon) με αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI’s) βοηθούν ταχύτερα στην ανακούφιση των πασχόντων από την καούρα και τη δυσπεψία, που προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ειδικά επί επιμονής μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων.
Αυτό συμβαίνει διότι τα αλγηνικά, μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη τους, σχηματίζουν ένα στρώμα που μένει πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας ένα φραγμό μεταξύ του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και των στομαχικών οξέων.
Από το ίδιο συμπόσιο προέκυψαν, επίσης, τα εξής:
• Τα αλγηνικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε περιπτώσεις, που η νόσος δεν απαιτεί καθημερινή συστηματική θεραπεία αλλά μόνο ανακούφιση.
• Ένας σημαντικός παράγοντας, που προέκυψε πρόσφατα είναι η ανακάλυψη του «acid pocket» (ενός θύλακα οξέων), ο οποίος βρίσκεται πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου και κάτω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, δημιουργώντας ένα υψηλά όξινο άνω στρώμα που διαρκεί έως και δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφών. Το acid pocket δημιουργείται σε όλους αλλά, στα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους. Η ανακάλυψη του προσφέρει ένα νέο στόχο για τις θεραπείες που μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά αυτό το όξινο άνω στρώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς που εμφανίζουν παλινδρόμηση μετά το φαγητό γιατί ενώ υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη θεραπεία, μελέτη έδειξε ότι η λήψη αλγηνικών εξουδετέρωσε ή μετατόπισε αυτόν τον θύλακα οξέων.
• Η επίδραση της νόσου δεν περιορίζεται μόνο στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει αρνητικά και την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.
• Ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον €55/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr