Ανοχύρωτη παραμένει η Κρήτη μπροστά στον κίνδυνο της παιδικής κακοποίησης. Όπως αποκαλύπτεται τα δεκάδες παιδιά – θύματα του εφιάλτη που εξελισσόταν επί χρόνια στο Ρέθυμνο, παρέμειναν ουσιαστικά χωρίς επιστημονική φροντίδα.
Το κέντρο που προγραμματίστηκε να λειτουργήσει για τη στήριξή τους, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα, δύο χρόνια μετά τις δραματικές αποκαλύψεις.
Την ίδια στιγμή το νησί εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί, με βάση τα στατιστικά στοιχεία στις αναφορές για παιδική κακοποίηση, καθώς πάνω από το 15% των μαθητών των σχολείων του νησιού δηλώνουν θύματα ανεπιθύμητης σεξουαλικής επαφής.
Το κέντρο που προγραμματίστηκε να λειτουργήσει για τη στήριξη τους, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο κίνδυνος εξακολουθεί να παραμονεύει καθώς και οι νεότερες έρευνες στα σχολεία εντοπίζουν αυξημένα ποσοστά σεξουαλικών επιθέσεων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των παιδιών τα οποία σε ποσοστό το 15% θύματα ανεπιθύμητης σεξουαλικής επαφής. Το 4,5% αυτών των περιστατικών αποδεικνύεται ότι συνδέονται με σοβαρά κρούσματα σεξουαλικής βίας.
Δύο χρόνια μετά τον ισχυρό κλονισμό της τοπικής κοινωνίας, το πρόγραμμα “Γνωρίζω, Μιλάω, Αλλάζω”, υλοποιείται πλέον με ρόλο να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας για τα υπόλοιπα παιδιά και τους εφήβους του νομού.
Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που καταγράφει του χαμόγελο του παιδιού, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έχει δεχτεί 1056 κλίσεις, στην πλειοψηφία τους ανώνυμες. Οι καταγγελίες αφορούν 291 περιπτώσεις σοβαρής κακοποίησης που διαπιστώθηκε μετά την παρέμβαση της οργάνωσης.
Στη σκιά του φόβου εξακολουθούν να κρύβονται παιδιά και ενήλικες, θύματα ς ενδοοικογενειακής βίας η οποία φαίνεται να σαρώνει την κοινωνία του Ηρακλείου, όπως αποκάλυψε η πρόσφατη έρευνα των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, το 12% όσων απάντησαν έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας ενώ αρνούνται να το καταγγείλουν στις αρχές.
ΠΗΓΗ: www.neakriti.gr