Το μαχαίρι στις δαπάνες υγείας μέσω του προϋπολογισμού του 2014, θα προκαλέσει την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων. Οι πιστώσεις που προβλέπονται για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ επαρκούν το πολύ μέχρι τον Ιούνιο, προβλέπει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.
–Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει δραματικές μειώσεις για τα νοσοκομεία. Πώς μπορεί να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία το 2014 με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2013 εξαντλήθηκε τον Οκτώβριο;
Με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, οι πιστώσεις και τα κονδύλια των νοσοκομείων δεν πρόκειται να φθάσουν μέχρι τον Οκτώβριο. Εκτιμώ ότι οι δαπάνες που έχουν προβλεφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία το 2014, θα φθάσουν το πολύ μέχρι τον Ιούνιο!
Αν ο προϋπολογισμός του 2013 έφερε το ΕΣΥ στα όρια του, ο προϋπολογισμός του 2014 που κόβει 300- 500 εκατομμύρια ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες, θα οδηγήσει τα νοσοκομεία στην εξαθλίωση.
–Τα νοσοκομεία τι είδους ελλείψεις αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή, καθώς όλα έχουν στεγνώσει οικονομικά.
Αυτή τη στιγμή είναι τεράστια τα προβλήματα σε όλα τα νοσοκομεία. Σε ορισμένα νοσοκομεία οι ανάγκες είναι πιο επιτακτικές γιατί οι ελλείψεις αφορούν σε είδη που μπλοκάρουν όλη τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως χειρουργικά ράμματα.
Υπάρχουν πολλά περιφερειακά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα που δεν μπορούν να προμηθευθούν ούτε πετρέλαιο, γιατί οι προμηθευτές απαιτούν να πληρωθούν αμέσως με την παράδοση και σε μετρητά ή το πολύ σε ένα μήνα. Αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, αφού το υπουργείο Υγείας δε δίνει έκτακτη επιχορήγηση.
–Η κινητικότητα και η αλλαγή χρήσης των νοσοκομείων πως επηρέασε τη συνολική λειτουργία του ΕΣΥ;
Τα γειτονικά νοσοκομεία υπερφορτώθηκαν και ενώ θα μπορούσαν να είχαν λυθεί πολλά προβλήματα, όπως η έναρξη λειτουργίας των κλειστών ΜΕΘ, βλέπουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα.
Αυτό όμως, που είναι το χειρότερο σε αυτή τη φάση, είναι η αρνητική ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί και το κλίμα τρομοκρατίας ενόψει του δεύτερου κύματος κινητικότητας στα νοσοκομεία.
–Τι ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς αυτή την περίοδο στα νοσοκομεία;
Οι ελλείψεις σε γιατρούς φθάνουν τις 6.000 σε όλη την Ελλάδα και αυτό φάνηκε και από την παραπομπή της χώρας από την Κομισιόν για το εξαντλητικό ωράριο των γιατρών. Γιατί αν είχαν καλυφθεί τα κενά, δεν θα είχαμε παραπεμφθεί ως χώρα.
Η δέσμευση για προσλήψεις 5000 γιατρών το 2010 και το 2011 έχει παγώσει και τώρα ο υπουργός Υγείας μιλά ότι θα διοριστούν 400 γιατροί, σταγόνα στον ωκεανό.
–Οι ανασφάλιστοι πολίτες καλύπτονται τελικά από τα νοσοκομεία ή οι πιστώσεις που έχουν δοθεί γι αυτό το σκοπό δεν φτάνουν;
Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών που προσέρχονται στα νοσοκομεία, αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο τώρα με τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Τα χρήματα που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών είναι λίγα σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Τουλάχιστον υπάρχουν οι συμφωνίες των νοσοκομείων με τα κοινωνικά ιατρεία…
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr