Το τρίπτυχο «αυτοοργάνωση – συμμαχία – στόχοι» θα πρέπει να επιδιώξουν να υλοποιήσουν άμεσα οι ελληνικοί σύλλογοι που εκπροσωπούν ομάδες ασθενών, σύμφωνα με τον Γιάννη Νάτση, υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του Διατλαντικού Διαλόγου Καταναλωτών (TACD).
Κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών (8-9 Νοεμβρίου, Αθήνα), ο κ.Νάτσης στην ομιλία του με θέμα «Η κρίση στην πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» επεσήμανε την ανάγκη οι έλληνες ασθενείς να συντάξουν μια λίστα ρεαλιστικών προτάσεων που θα θέσουν υπόψη της κυβέρνησης και της τρόικα, ώστε να εξελιχθούν σε αξιόπιστο συνομιλητή στον διάλογο για τις υλοποιούμενες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.
Μιλώντας αποκλειστικά στο health.in.gr, στο περιθώριο του συνεδρίου, επεσήμανε ότι «το πρώτο βήμα είναι να μάθουν οι ασθενείς να είναι πιο συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις τους, άρα να έχουν συγκεκριμένους στόχους και μετά να ξέρουν πώς να τους υλοποιήσουν. Αυτό που χρειάζονται οι σύλλογοι στην Ελλάδα είναι σε πρώτο επίπεδο να διατυπώσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους και στη συνέχεια μέσω μια καμπάνιας να φτάσουν στην επίτευξη των στόχων τους, έχοντας προηγουμένως αναγνωρίσει ποιοι είναι οι σύμμαχοί σου και τα κοινά σημεία με αυτούς».
Στην παρατήρηση μας για τον μεγάλο αριθμό συλλόγων ασθενών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, ο κ. Νάτσης σχολιάζει ότι όντως «οι προσπάθειες της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα είναι διασπασμένες. Η TACD διοργανώνει τον προσεχή Δεκέμβριο στην Ελλάδα ένα συνέδριο με στόχο να ασχοληθεί ακριβώς με αυτό το θέμα. Σκοπός μας είναι να φέρουμε γνώση από το εξωτερικό αλλά και να αξιοποιήσουμε τους έλληνες ειδικούς, ώστε επιτέλους να επιτευχθεί η οργάνωση. Δηλαδή να δημιουργηθεί ένα ισχυρό lobby που θα συνομιλεί ισότιμα όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με την τρόικα. Γιατί ουσιαστικά αυτό είναι που λείπει αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα. Πιστεύω πως η περίοδος της κρίσης είναι ιδανική στιγμή για τους συλλόγους ασθενών να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, να κοιτάξουν και πιο έξω από το ‘μαγαζάκι’ τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Διαφορετικά δεν υπάρχει κανένα μέλλον και ελπίδα αποτελεσματικότητας».
Μια καλή αρχή, σύμφωνα με τον κ. Νάτση είναι ο ΕΟΦ εντός του οποίου οι σύλλογοι ασθενείς θα μπορούσαν να δομήσουν μια ομάδα εργασίας, «ένα συμβουλευτικό σώμα που θα συνδιαλέγεται με τον ΕΟΦ, σε θέματα των αρμοδιοτήτων του, όπως ας πούμε η τιμολόγηση φαρμάκων. Αυτό θα συντελέσει σε αύξηση της διαφάνειας αλλά και της υπευθυνότητας όλων των παικτών της αγοράς του φαρμάκου και της Υγείας».
ΠΗΓΗ: www.health.in.gr