O Γιατρός Συμβουλεύει

ΓΕΝΟΣ, ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μιλάμε για τρεις έννοιες διαφορετικές ή μία με την άλλη αν και πολλές φορές τις συγχέουμε και τις ταυτίζουμε. Κάνοντας μια προσπάθεια να δώσουμε έναν ορισμό για το κάθε στοιχείο θα μπορούσαμε να πούμε τα παρακάτω:

Το γένος είναι το βιολογικό, γενετικό και μοριακό μας υλικό με το οποίο όλοι γεννιόμαστε. Έτσι ο κάθε άνθρωπος έρχεται στον κόσμο (συνήθως) ως αρσενικό ή ως θηλυκό γένος.

Το φύλο είναι κάτι το διαφορετικό και στην πραγματικότητα δεν μπορεί να περιοριστεί στην έννοια του γένους. Φύλο είναι ο τρόπος που ο καθένας προσδιορίζει τον εαυτό του, ο τρόπος που νοιώθει για τον εαυτό του σαν άντρας ή σαν γυναίκα, αγόρι ή κορίτσι. Έτσι για τους περισσότερους από εμάς το γένος μας είναι ευθυγραμμισμένο με το γένος μας, για κάποια άλλα άτομα, το φύλο τους ή όπως είπαμε η αίσθηση για τον εαυτό τους, δεν είναι ευθυγραμμισμένο το σώμα τους.

Το τελευταίο στοιχείο είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός, που δεν έχει να κάνει με το φύλο, και σχετίζεται με το ποια άτομα μας προσελκύουν αναφορικά με την ερωτική και σεξουαλική μας έλξη.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ταυτότητα του φύλου που αναγνωρίζει το άτομο για τον εαυτό του δεν ταιριάζει με την κοινωνικά αναμενόμενη συμπεριφορά ή το γένος με το οποίο ήρθαν στον κόσμο.

Η έννοια του φύλου για τον καθένα μας έχει κάποια ρευστά στοιχεία καθώς όλοι ταιριάζουμε και δεν ταιριάζουμε στις κοινωνικές προσδοκίες και στις νόρμες γύρω από το φύλο μας. Υπάρχει μια σχετική ρευστότητα και ευελιξία των εκφράσεων γύρω από το φύλο και όλοι τελικά έχουμε ένα στοιχείο που δεν ταιριάζει με το προσδοκώμενο.

Μια άλλη παρεξήγηση είναι αυτή που αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Συχνά αντιλαμβανόμαστε ένα άτομο με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό σαν λιγότερο «άντρα» ή «γυναίκα» αποκλειστικά και μόνο από την προτίμηση του αυτή παραβλέποντας ότι είναι ένας άξονας εντελώς διαφορετικός από αυτό το στοιχείο.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε την ρευστότητα σαν κάτι που λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε σε κάποιο βαθμό. Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τα επίπεδο φόβου και στιγματισμού των ατόμων που διαφοροποιούνται και να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα σαν κάτι πραγματικό και όχι προβληματικό.

ΠΗΓΗ: genenutrition.gr

Write A Comment