Είναι λυπηρό που κάθε χρόνο, η Ελλάδα «θυμάται» τη χρησιμότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού, μετά από κάποιο θάνατο ή αναπηρία που θα συμβεί, κατά το πέρασμά του ιού της εποχικής γρίπης από την κοινότητα.
Έτσι και φέτος, ο προ λιγων ημερών θάνατος των δύο ηλικιωμένων που κατέληξαν από γριπώδη συνδρομή, ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο, δείχνει το μεγάλο κενό της στις πολιτικές Υγείας που αφορούν την πρόληψη θανατηφόρων νοσημάτων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με αναφορά που δημοσίευσε στις 10 Ιανουαρίου 2014 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control -ECDC), η Ελλάδα ήταν στις 28 από τις 29 χώρες της Ευρώπης που ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2013 εμφάνιζε ήπια επιδημία, ενώ ξεκίνησε να απειλείται πλέον από το ευρωπαϊκό πανδημικό κύμα, τη στιγμή που από τα 305 ύποπτα δείγματα που εξετάστηκαν σε 24 χώρες, τα 70 –δηλαδή το 23% – σε 11 χώρες ήταν θετικά για τον ιό της εποχικής γρίπης. 2013/14 και θα είχαν αποφευχθεί αν οι πολίτες ήταν εμβολιασμένοι.
Στα πλαίσια της εργαστηριακής επιτήρησης της γρίπης από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος Παστερ, τα κρούσματα στην Ελλάδα άρχισαν να ανιχνεύονται ήδη από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή την 52η εβδομάδα εργαστηριακής επιτήρησης, ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε την πρώτη εβδομάδα του 2014. Στα μέχρι σήμερα κρούσματα έχει ανιχνευθεί το πανδημικό στέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09.
Για άλλη μια χρονιά, το εμβολιαστικό status των Ελλήνων και των υπολοίπων κατοίκων της χώρας μας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι ποσότητες των αντιγριπικών εμβολίων που διοχετεύθηκαν φέτος στην ελληνική αγορά ήταν σαφώς μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα αντιγριπικά εμβόλια παρουσίαζαν σαφή έλλειψη στα φαρμακεία, ενώ δεν καλύφθηκαν επαρκώς ούτε οι ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, καπνιστές, ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, οι χρόνιοι πάσχοντες, έγκυοι 2ου και 3ου τριμήνου, νήπια, υγειονομικά επαγγέλματα κλπ).
Εκτός του χαμηλού εμβολιαστικού επιπέδου, ακόμη και οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που έκαναν το εμβόλιο τέλος Οκτωβρίου, δεν είναι πια καλυμμένοι, αφού έχει παρέρθει η τρίμηνη ισχύς του.
Για την έκθεση του ελληνικού πληθυσμού απέναντι στο πανδημικό κύμα της γρίπης, ευθύνεται η ανεπαρκής εθνική πολιτική πρόληψης, με αποτέλεσμα ελάχιστοι πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι απέναντι στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Παράλληλα, η στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό μας, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου και άφησε τους πολίτες έκθετους στην πανδημία ης γρίπης.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, λόγω του υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού μεγάλων ομάδων πληθυσμού που διαμένουν συγκεντρωμένες σε τραγικές υγειονομικές συνθήκες στη χώρα μας και της οικονομικής εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού μας, ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας πανδημίας γρίπης γίνεται πολλαπλάσιος.
Απέναντι στην απειλή της πανδημίας, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και παροτρύνουμε όλους τους γιατρούς μέλη μας:
1) να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να συστήσουν στους ασθενείς τους τον αντιγριπικό εμβολιασμό, βασισμένοι στα επιστημονικά και βιβλιογραφικά δεδομένα
2) να εντείνουν την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν υποκείμενα νοσήματα και επιβαρυντικούς παράγοντες στις ομάδα «υψηλού κινδύνου»,
3) να διαφυλάξουν συστηματικά την υγεία της κοινότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής λοιμικότητας, υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού και άσχημων υγειονομικών συνθηκών.
Κινήσεις πανικού και δράσεις της τελευταίας στιγμής δεν προστατεύουν ένα κράτος από φαινόμενα επιδημιών, ιδιαίτερα όταν το κράτος αυτό βρίσκεται σε τόσο βαθειά οικονομική κρίση. Ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος μας υγιείς τους πολίτες, είναι ο εμβολιασμός ώστε να αποφευχθεί η νόσηση των υγιών και ο θάνατος των αρρώστων.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ξεκινάει στο πλαίσιο αυτό, συστηματική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε 13 δήμους της Αττικής μέσα από τον καινοτόμο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας που ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα πιλοτικά προς την προαγωγή της υγείας των πολιτών σε κάθε τοπική κοινωνία. Μέσα από τη συνεργασία αυτή θα αναπτυχθούν προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός για την επόμενη περίοδο 2014-15, καθώς και προγράμματα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού προς την κατεύθυνση αυτή.
Πιστεύουμε ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας μας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις.
ΠΗΓΗ: zougla.gr