O Γιατρός Συμβουλεύει

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΜΕΤΟ; ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι μπορεί να συμβαίνει και ένα παιδάκι κάνει εμετό; Είναι σύμπτωμα σοβαρότερου προβλήματος;  Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσει ο γονιός;

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:
Ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι γονείς αναστατώνονται όταν το παιδί τους κάνει εμετό. Ιδιαίτερα ανησυχούν όταν το παιδί είναι βρέφος και πίνει μόνο γάλα, διότι πιστεύουν ότι δεν τρέφεται καθώς νομίζουν ότι βγάζει όλη την τροφή από το στομάχι του. Κατά τη διάρκεια του εμετού, το παιδί αποβάλλει με βίαιο τρόπο το περιεχόμενο του στομαχιού. Οι αιτίες του εμετού είναι πολλές. Ορισμένες δεν είναι ανησυχητικές ενώ άλλες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του.

Οι παράγοντες που κρίνουν τη σοβαρότητα της κατάσταση είναι:
1. Η ηλικία του παιδιού (όσο μικρότερο τόσο χειρότερα)
2. Η παρουσία πυρετού
3. Η συχνότητα και η ποσότητα του εμετού
4. Η παρουσία αίματος
5. Η γενική του κατάσταση (ανορεξία, υπνηλία ή ευερεθιστότητα κ.ά.)
6. Πόνοι στην κοιλιά
7. Πρησμένη κοιλιά
8. Γενικευμένοι σπασμοί
9. Σημεία αφυδάτωσης (στεγνό στόμα, βαθουλωμένα μάτια)
10. Απώλεια συνείδησης (είναι πεσμένο και δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον)

Τι προκαλεί τον εμετό;
Ο εμετός είναι μόνο ένα σύμπτωμα που προδίδει ότι από κάτω κρύβεται κάποια άλλη αρρώστια όπως:
1. Λοίμωξη: οποιαδήποτε λοίμωξη έστω και ελαφριά μπορεί να προκαλέσει εμετό λόγω της αδιαθεσίας ή του ερεθισμένου λαιμού. Μερικές φορές όμως η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή όπως μηνιγγίτιδα, ουρολοίμωξη, σκωληκοειδίτιδα κ.ά.
2. Χειρουργικά αίτια: όποια αιτία μπορεί να φράξει το έντερο του παιδιού μπορεί να προκαλέσει εμετό όπως ατροφία του εντέρου, συστροφή, εγκολεασμός.
3. Νευρολογικά προβλήματα: αρκετές νευρολογικές, παθολογικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν εμετό όπως αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, όγκος στον εγκέφαλο, ενδοκρανιακή αιμορραγία μετά από χτύπημα, ημικρανίες και συνήθεις πονοκέφαλοι.
4. Ωτορινολαρρυγγολογικά αίτια: για παράδειγμα διαταραχές του συστήματος ισορροπίας ή ναυτία λόγω ταξιδιού μπορεί να προκαλέσει εμετό.
5. Ψυχολογικά: όσο κι αν φαίνεται παράξενο και τα παιδιά έχουν άγχος. Ακόμα και από μικρά, επηρεάζονται από τη συμπεριφορά των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους. Το άγχος και η ανασφάλεια των γονιών, ο ξαφνικός θάνατος προσώπου της οικογένειας, ο ερχομός νέου αδελφού, έναρξη σχολείου κ.ά. επηρεάζουν το παιδί και μπορεί να σωματοποιήσει το άγχος του σε εμετό.
6. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: προκαλεί αναγωγες και εμετούς στα νεογέννητα και συνήθως διαρκεί μέχρι τους 4-5 πρώτους μήνες της ζωής τους.
7. Κοινές ιώσεις όπως γαστρεντερίτιδα

 Πώς αντιμετωπίζουμε έναν εμετό;
Αν δεν είναι γνωστή η αιτία που προκαλεί τον εμετό και δεν έχουμε συγκεκριμένες οδηγίες από τον παιδίατρο, υπάρχει μία βασική αρχή: δεν δίνουμε να φάει και να πιει απολύτως τίποτα για 3-4 ώρες, ούτε νερό. Βρέχουμε μόνο τα χείλη του αν δεν κρατιέται με τίποτα. Ύστερα ξεκινάμε να δίνουμε ένα κουταλάκι νερό, χαμομήλι ή γάλα κάθε 5 με 10 λεπτά για 1-2 ώρες ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα ξανακάνει εμετό. Αν όλα πάνε καλά, επανασιτίζουμε σταδιακά με τροφές που δεν περιέχουν όξινα (πορτοκάλι, ακτινίδια, χόρτα κ.λ.π.)

 

Πηγή: tlife.­gr 

Write A Comment