Πολυανθεκτική φυματίωση: Το νέο πρόσωπο μιας παλιάς ασθένειας
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χτυπούν συναγερμό για επείγουσα δράση
Αθήνα, 18 Μαρτίου 2014- Με μια νέα αναφορά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) καλούν τις κυβερνήσεις, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους ερευνητές να κινητοποιηθούν επειγόντως για να αντιμετωπιστεί η ανησυχητική εξάπλωση των θανατηφόρων στελεχών- ανθεκτικών στα φάρμακα φυματίωσης (ανθεκτική φυματίωση DR-TB), μιας από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Στόχος, να βρεθούν νέες θεραπείες για να ανακόψουν τη θανατηφόρο νόσο και να σωθούν περισσότερες ζωές.
Κάθε χρόνο, περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από φυματίωση (TB) και 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την λοιμώδη αυτή αερομεταφερόμενη ασθένεια. Η φυματίωση είναι ιάσιμη, ωστόσο η ανεπαρκής παγκόσμια ανταπόκριση απέναντι στη νόσο, της επέτρεψε να ανακάμψει και μάλιστα στην πολυανθεκτική μορφή της. Περίπου μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) προκύπτουν κάθε χρόνο και καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις χώρες στον κόσμο, με τις πλέον δύσκολες προς θεραπεία μορφές να καταγράφονται σε 100 χώρες. Σήμερα αυτά τα θανατηφόρα στελέχη πολυανθεκτικής φυματίωσης εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πολυανθεκτική μορφή της ασθένειας σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.
«Η έξαρση της πολυανθεκτικής φυματίωσης είναι πρόβλημα που μας αφορά όλους και απαιτεί άμεση, διεθνή απάντηση» δηλώνει ο Dr. Sidney Wong, Ιατρικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Κάθε χρόνο γίνεται διάγνωση όλο και περισσότερων ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση, αλλά οι τρέχουσες θεραπείες δεν είναι αρκετά δραστικές για να πλήξουν την επιδημία. Δεν έχει σημασία πού ζούμε. Μέχρι να βρεθεί μια νέα, σύντομη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπισή της, οι πιθανότητες επιβίωσης από την ασθένεια αυτή είναι θλιβερή».
Η αυξανόμενη χρήση του νέου εργαλείου για την ταχεία διάγνωση της MDR – TB βοηθάει στον εντοπισμό όλο και περισσότερων ασθενών. Ωστόσο, για τους ανθρώπους αυτούς, τα υπάρχοντα φάρμακα κατά της φυματίωσης δεν λειτουργούν και οι γιατροί αναγκάζονται να στραφούν σε χρονοβόρες, πολύπλοκες και δαπανηρές θεραπείες που, στην καλύτερη περίπτωση, θεραπεύουν μόνο το ήμισυ των ασθενών. Με αυτές τις τρομακτικές πιθανότητες, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μια δοκιμασία δύο ετών, κατά την οποία πρέπει να πάρουν περισσότερα από 10.000 χάπια και ενέσεις καθημερινά για οκτώ μήνες. Οι θεραπείες προκαλούν τρομερές παρενέργειες, από ναυτία και σωματικό πόνο μέχρι μόνιμη απώλεια ακοής και ψύχωση. Παρά την ανεπάρκειά τους, τα φάρμακα μόνο κοστίζουν στους παρόχους υγείας περίπου $ 4.000 ανά άτομο, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους που αφορά τις μεγάλες περιόδους φροντίδας και της διαχείρισης των παρενεργειών.
Σήμερα, μόνο ένας στους πέντε ασθενείς με ανθεκτική φυματίωση λαμβάνει την απαιτούμενη θεραπεία. Έτσι, αυτός ο «δολοφόνος» που ταξιδεύει με τον αέρα, αφήνεται να πλήξει αδιακρίτως τα θύματά του. Η σοβαρότητα της κρίσης οδήγησε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο σε μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να ενώσει ασθενείς με ανθεκτική φυματίωση σε όλο τον κόσμο με το προσωπικό που τους περιθάλπει αλλά και με όλους εμάς, σε μια έκκληση για την άμεση βελτίωση της κατάστασης. Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Εξέτασέ με, θεράπευσέ με – Ένα μανιφέστο κατά της ανθεκτικής φυματίωσης» (βλέπε: http://www.msf.gr/minisites/tbmanifesto/index.html) και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν και το ελληνικό κοινό να το υπογράψει.
«Ας αποδεχθούμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επιδημία φυματίωσης» αναφέρει η μητέρα δυο παιδιών από τη Σουαζιλάνδη, της οποίας η κόρη πέθανε από ανθεκτική φυματίωση και ο γιος έχει επίσης προσβληθεί από την ασθένεια. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε για την επιβίωσή μας για να υπάρξει μέλλον και για την επόμενη γενιά. Γιατί αν σταματήσουμε τον αγώνα τώρα, θα τελειώσουν τα πάντα για τα παιδιά μας».
Παρά το γεγονός ότι δύο νέα φάρμακα κατά της φυματίωσης έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα – τα πρώτα μετά από 40 χρόνια – γιατροί και ασθενείς απέχουν πολύ από την επαναστατική θεραπεία που χρειάζονται. Για να είναι αποτελεσματικά, τα φάρμακα κατά της φυματίωσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα , ενώ οι κλινικές δοκιμές για το συνδυασμό φαρμάκων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη. Η ενημερωτική αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εστιάζει στην εμπειρία των ανθρώπων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης και περιγράφει την ανάγκη για διάγνωση και θεραπεία μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων, καθώς και την επείγουσα ανάγκη για έρευνα με στόχο την εξεύρεση νέων, πιο σύντομων, λιγότερο επίπονων και πιο αποτελεσματικών συνδυασμών θεραπείας για να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα υγείας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ευαισθητοποιούν για τη φυματίωση και στην Ελλάδα
Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 και ώρα 15.00, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (24 Μαρτίου) και με στόχο την ενημέρωση της φοιτητικής κοινότητας και την άσκηση πίεσης της διεθνούς κοινότητας για άμεση βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας της ασθένειας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διοργανώνουν, σε συνεργασία με τη HELMSIC, ημερίδα με τίτλο «Η φυματίωση χθες και σήμερα» στη διάρκεια της οποίας θα συλλεχθούν υπογραφές για το Μανιφέστο κατά της ανθεκτικής φυματίωσης. Αμφιθέατρο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Μικράς Ασίας 75, Γουδή), είσοδος ελεύθερη.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι: Μίνα Ψυχογιού, Λοιμωξιολόγος – Λέκτορας Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής -Λαϊκό Νοσοκομείο, Νικολέττα Ροβίνα, Λέκτορας της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ν.Θ. Σωτηρία και ο Γεώργιος Διονέλλης, Διευθυντής ΕΣΥ – Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων Αναπνευστικού – Γ.Ν.Ν.Θ. Σωτηρία.
Την καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Φάρμακα καθώς και το Μανιφέστο κατά της Ανθεκτικής Φυματίωσης θα παρουσιάσει ο Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων της οργάνωσης.
Η Ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές Ιατρικής αλλά είναι ανοικτή και στο ευρύτερο κοινό. Παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης με στόχο τη συλλογή υπογραφών θα πραγματοποιηθούν στις Ιατρικές Σχολές σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο.
Υποστηρίξτε τώρα τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά της φυματίωσης
Με €60, εξασφαλίζουμε την εξάμηνη φαρμακευτική αγωγή για έναν ασθενή με φυματίωση. Μπορείτε κι εσείς να συμβάλλετε στον αγώνα κατά της φυματίωσης υποστηρίζοντας τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ: http://support.msf.gr/node/54
Φωτογραφικό υλικό διαθέσιμο για δημοσίευση εδώ: Copyright- Sydelle WIllow Smith
https://www.dropbox.com/s/w05w6d63no7yr1d/phumeza_PR_high.jpg
Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε word εδώ:
https://www.dropbox.com/s/iya43sefib4zn9n/MSF_WTB_day_Press_Release.doc
ΠΗΓΗ: www.msf.gr